‘Zwerfgoed’ wint de Gerrit Komrij-prijs 2021

Next Post
Previous Post


3 december 2021 | De Gerrit Komrij-prijs, opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren, gaat dit jaar naar Katinka Polderman en Sophie Reinders voor hun boek Zwerfgoed. 

• Katinka Polderman, Sophie Reinders
Zwerfgoed
Loopvis, 2021

< o.a. te koop via bol.com >

Zwerfgoed is een soort anarchistische literatuurgeschiedenis die zomaar ergens begint en ook zomaar ergens eindigt, de tussenliggende delen zijn ook zomaar tussenliggende delen. Kortom, dit is het voorbeeldboek, het antwoordmodel, het correctievoorschrift, het nec plus ultra van wat popularisering van oudere letterkunde moet zijn. Zwerfgoed is krankzinnigheid ten top, het is de totale gekte van de literatuurgeschiedenis. Of liever: het is over the top literatuurgeschiedenis on steroids. [meer bij Neerlandistiek]

De uitgeverij Loopvis [ga even kijken] prijst dit boek aan met…

Dit is het ultieme boek voor mensen die eens willen proberen zelf inkt te maken en voor mensen die houden van lelijke hondjes. Voor mensen die houden van mooie plaatjes en die plezier halen uit gedemonteerde kik- kers. Voor wie houdt van geschiedenis maar niet van jaartallen van veld- slagen. Voor wie graag lekker kleurt en het liefst scheldt in Middelneder- lands. En voor mensen die dit allemaal nog niet van zichzelf wisten.
Dit is het boek waarop stapels boeken honderden jaren in depots van bibliotheken, archieven en kloosters lagen te wachten, tot ze samen mochten komen in dit boek.

 

Katinka Polderman is cabaretier. Ze maakte inmiddels vijf enthousiast ontvangen voorstellingen. Voor de Volkskrant tekent ze wekelijks een humoristische infographic. [wikipedia] [website]

Sophie Reinders is neerlandica. Zij promoveerde in 2017 aan de Radboud Universi- teit Nijmegen en werkte de afgelopen 4 jaar als docent vroegmoderne letterkunde en geschiedenis bij de Universiteit Utrecht. [website]


  • Gerrit Komrij-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een publicatie die het best de oudere letteren populariseert

winnaars
2021 - Katinka Polderman en Sophie Reinders, Zwerfgoed (Loopvis)
2020 - Christianne Muusers, en Marleen Willebrands, Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 (Sterck & De Vreese)
2019 - Sander Bink, boekenreeks ‘Rondom Couperus’ (Astoria)

De eerste Gerrit Komrij-prijs werd uitgereikt in 2012. De prijs werd ingesteld door Neder-L (Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek) na het overlijden van Gerrit Komrij op 5 juli 2012.
De jury bestaat uit de redacteurs van Neder-L (heet nu Neerlandistiek) en de prijs is een ‘spuuglelijke’ bokaal.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.