Verschenen titels

Nieuwe uitgave van het verzameld werk van M. Vasalis – poëzie & proza

Vasalis (1909‒1998) is een van de meest gelezen en geliefde dichters van Nederland. Van Oorschot brengt een nieuwe uitgave met al haar dichtwerk, nu aangevuld met prachtig proza.
M. Vasalis - Verzameld werk ; Poëzie en proza - Van Oorschot, september 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Martin Latham : ‘The Bookseller’s Tale’

Part cultural history, part literary love letter and part reluctant memoir, this is the tale of one bookseller and many, many books.
Martin Latham - The Bookseller's Tale - Penguin Books, september 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Met een drukpers de oceaan over’ – Lisa Kuitert over Koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië

Over boeken en boekhandel in het voormalige Nederlands-Indië.
Lisa Kuitert - Met een drukpers de oceaan over ; Koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië 1816-1920 - Prometheus, juli 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Het verhaal van Genji’ – nu in vier delen (midprice)

Uitgeverij Athenaeum brengt een nieuwe editie van de succesvolle Nederlandse vertaling van ‘Het verhaal van Genji’. Ditmaal als een 4-delige reeks paperbacks.
Murasaki Shikibu - Het verhaal van Genji - Athenaeum, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Deel 20 in de reeks ‘Volledige Werken van Willem Frederik Hermans’ – ongebundeld werk

Deel 20 in de reeks ‘Volledige Werken van Willem Frederik Hermans’ is het eerste van drie delen ‘ongebundeld werk’. Dit deel bevat werk uit de periode 1934-1952.
W.F. Hermans - Volledige werken W.F. Hermans - deel 20 ; Ongebundeld werk 1934-1952 - Bezige Bij, september 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Bommel literatuurgids’ – Een overzicht van tachtig jaar Bommelstudie

Een chronologisch overzicht van ruim 3.500 titels van publicaties over het werk van Marten Toonder, aangevuld met een bloemlezing uit de Bommelsaga van afbeeldingen en citaten die met boeken en lezen te maken hebben.
Klaas Driebergen, Hugo Klooster - Bommel literatuurgids ; Een overzicht van tachtig jaar Bommelstudie - Uitgeverij Klaas Driebergen, augustus 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Do You Read Me? Bookstores Around the World

Lose yourself in the pages of this showcase of some of the most beautiful, innovative, and successful bookshops around the world.
Marianne Julia Strauss - Do You Read Me? ; Bookstores Around the World - Gestalten Verlag, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Literaire wandeling Groningen 2.0

Roos Custers en Nick ter Wal nemen u mee langs opmerkelijke literaire plekken in Groningen en Haren. De nieuwe versie van deze succesvolle wandelgids is aangevuld en geüpdatet.
Roos Custers, Nick Ter Wal - Literaire wandeling Groningen 2.0 - Kleine Uil, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De grote ronde’ – wandel mee met Thomas Rosenboom

In de nieuwe reeks: Van Oorschot Terloops nemen schrijvers je mee op zijn of haar favoriete wandeling. In ‘De grote ronde’ is dat Thomas Rosenboom, die al jarenlang elke dag een wandeling door Amsterdam maakt.
Thomas Rosenboom - De grote ronde ; een wandeling - Van Oorschot, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De drie bestaat niet’ – wandel mee met Gerbrand Bakker

In de nieuwe reeks: Van Oorschot Terloops nemen schrijvers je mee op zijn of haar favoriete wandeling. In ‘De drie bestaat niet’ is dat Gerbrand Bakker, over de wandelroutes in de nabijheid van zijn huis in de Eifel.
Gerbrand Bakker - De drie bestaat niet ; een wandeling - Van Oorschot, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Barbaar op Ibiza’ – uitgave bij de 80ste verjaardag van Jan Cremer

Op 20 april 2020 wordt kunstenaar/schrijver Jan Cremer 80 jaar. Uitgeverij De Bezige Bij komt ter gelegenheid hiervan met een eenmalige, rijk geïllustreerde uitgave over het tweejarige verblijf van Jan Cremer op Ibiza.
Jan Cremer, Hans van der Klis (samenst.) - Barbaar op Ibiza ; de ibiza-jaren van jan cremer 1961-1963 - Bezige Bij, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Charlotte Dematons’ nieuwe prentenboek ‘Alfabet’ is een ontdekkingsreis in woorden

Charlotte Dematons heeft weer een schitterend prentenboek gemaakt waar je uren van kunt genieten. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.
Charlotte Dematons - Alfabet - Hoogland & Van Klaveren, juni 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Knecht, alleen’ – nieuw dagboek van Gerbrand Bakker in reeks privé-domein

In Knecht, alleen pakt Gerbrand Bakker de draad op van zijn bestaan (dat zich veelal afspeelt in de Eifel) waar hij die ruim een jaar eerder in Jasper en zijn knecht had losgelaten.
Gerbrand Bakker - Knecht, alleen - De Arbeiderspers, mei 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Vlaamse schrijver Aster Berkhof 100 jaar

Aster Berkhof werd op 18 juni 1920 in Rijkevorsel geboren. Hij werd een van de populairste auteurs van Vlaanderen en schreef 101 boeken. Karel Michielsen, de vroegere bibliothecaris van Rijkevorsel schreef zijn biografie.
Karel Michielsen - Aster Berkhof ; 100 jaar nieuwsgierigheid - Houtekiet, mei 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Dick Bruna opgenomen in reeks ‘The Illustrators’ van de Engelse uitgever Thames & Hudson

Een biografische schets van Dick Bruna, boordevol foto’s, vroege tekeningen, schetsen, illustraties, boekomslagen en kunstwerken, inclusief niet eerder vertoond materiaal uit zijn privé-archief.
Bruce Ingman, Ramona Reihill - Dick Bruna - Mercis Publishing, mei 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Schrijvers delen hun favoriete wandeling in nieuwe reeks: Van Oorschot Terloops!

In 'Van Oorschot Terloops!', een nieuwe reeks handzame boekjes, neemt in elk deel een schrijver je mee op zijn of haar favoriete wandeling. De boekjes zijn rijk geïllustreerd met kaarten, tekeningen, en foto’s. Eind april verschenen de eerste twee deeltjes. 
Marjoleine de Vos - Je keek te ver ; een wandeling - Van Oorschot, april 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Een sublieme nalatenschap, de erfenis van Willem Bilderdijk’

Een keur van Bilderdijkkenners laat zijn of haar licht schijnen over een geschreven, gedrukt, getekend of geschilderd onderdeel van de nu in Leiden bijeengebrachte Bilderdijk-verzameling.
Rick Honings, Gert-Jan Johannes - Een sublieme nalatenschap ; de erfenis van Willem Bilderdijk - Leiden University Press, april 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Dubbellevens’ – biografie van de Vlaamse schrijver Ward Ruyslinck

Frits de Vries schreef de biografie van een van de populairste schrijvers die het Nederlandse taalgebied ooit heeft voortgebracht: Ward Ruyslinck (1929-2014).
Frits de Vries - Dubbellevens ; Ward Ruyslinck biografie - Prominent, april 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Fraaie jubileumeditie van Jeroen Brouwers’ ‘Bezonken rood’

Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Jeroen Brouwers komt uitgeverij Atlas Contact met twee bijzondere uitgaven van ‘Bezonken rood'.
Jeroen Brouwers - Bezonken rood - Jubileumeditie - Atlas Contact, april 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Nieuwe biografie van Simone de Beauvoir

Deze baanbrekende biografie werpt een geheel nieuw licht op De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.
Kate Kirkpatrick - Simone de Beauvoir ; Een leven - Ten Have, maart 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

De Verzamelde gedichten van Joost Zwagerman

Joost Zwagerman (1963-2015) was romancier, essayist, columnist, maar in de eerste plaats dichter. Verzamelde gedichten omvat al zijn gepubliceerde bundels in één band.
Joost Zwagerman - Verzamelde gedichten - De Arbeiderspers, maart 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De kuren van Komrij’ – polemieken & provocaties

Zelfs over zijn graf heen geldt Gerrit Komrij (1944-2012) onverminderd als een van de meest dwarse denkers van de Nederlandse literatuur.
Gerrit Komrij, Onno Blom (samenst.) - De kuren van Komrij ; Polemieken & provocaties - Bezige Bij, maart 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De langste adem’ – Arielle Veerman over haar leven met Joost Zwagerman

Voor Arielle Veerman, die bijna twintig jaar getrouwd was met Joost Zwagerman en drie kinderen met hem kreeg, betekende zijn dood na hun scheiding het slot van een jarenlang conflict.
Arielle Veerman - De langste adem ; een leven met Joost Zwagerman - Prometheus, februari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Te hooi en te gras’ – Gerrit Jan Zwier over het Engelse platteland en het Engelse kinderboek

Reisboekenschrijver (en antropoloog) Gerrit Jan Zwier wandelt in dit nieuwe boek door streken als het Lake District en Cornwall en staat uitgebreid stil bij het fascinerende werk van auteurs als Tolkien, Beatrix Potter en Daphne du Maurier.
Gerrit Jan Zwier - Te hooi en te gras ; Over het Engelse platteland en het Engelse kinderboek - Atlas Contact, maart 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Zij namen het woord’ – Margot Dijkgraaf over Rebelse schrijfsters in de Franse letteren

Ze schreven, ze spraken, ze gingen de barricaden op, ze doorbraken taboes, ze waren voor geen kleintje vervaard, ze verlegden grenzen. Schrijven is gevaarlijk – en hoe!
Margot Dijkgraaf - Zij namen het woord ; Rebelse schrijfsters in de Franse letteren - Atlas Contact, februari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’ – Ischa Meijer in nieuw deel privé-domein

Ronit Palache toont aan de hand van Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden
Ischa Meijer, Ronit Palache (samenstelling en inleiding) - Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan - De Arbeiderspers, februari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Een ongeneeslijk heimwee’ – biografie van Willem Brakman

Nico Keuning tekent in deze biografie van Willem Brakman een gedreven en egocentrische man die in een halve eeuw een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar schreef.
Nico Keuning - Een ongeneeslijk heimwee ; Leven en werk van Willem Brakman - Querido, februari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

De kleine Couperus – Levenskunst volgens de excentrieke schrijver

In de serie ‘Kleine Boekjes - Grote Inzichten’ van uitgeverij Atlas Contact is een deeltje verschenen met ‘levenslessen’ van Louis Couperus.
Rémon van Gemeren - De kleine Couperus ; Levenskunst volgens de excentrieke schrijver - Atlas Contact, januari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Mijn vaders hand’ – Bart Chabot over zijn jeugd

Bart Chabot doet in deze autobiografische roman op nietsontziende en aangrijpende wijze verslag van wat hij zelf ooit een ‘horrorjeugd’ noemde.
lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De lessen van meneer Picquier’ – een ode aan het voorlezen

‘De lessen van meneer Picquier’ is de debuutroman van Marc Roger. In deze eerste ontroerende en grappige roman communiceert hij zijn liefde voor het lezen en het voorlezen.
Marc Roger - De lessen van meneer Picquier - Bruna, januari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden

Drie jaar voor zijn dood in 2016 stelde David Bowie een lijst op van de honderd belangrijkste en invloedrijkste boeken van zijn leven. Samen vormen ze de autobiografie van een lezer en een muzieklegende.
John O'Connell - Bowie's boekenkast ; De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden - Orlando, januari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Volledige Werken van Willem Frederik Hermans – deel 19 – Werk van anderen

Deel 19 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans bevat vijf publicaties die onder de noemer 'Werk van anderen' worden bijeengebracht.
W.F. Hermans - Volledige werken W.F. Hermans - deel 19 ; Werk van anderen - Bezige Bij, december 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Jos Biemans schrijft boek over de stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632

Rijk geïllustreerd boek over het ontstaan, de groei en de functie van de stadsbibliotheek van Amsterdam.
Jos A.A.M. Biemans - Boeken voor de geleerde burgerij ; de stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632 - Vantilt, december 2019
lees meer | kijk bij bol.com
...

Nieuw boek van Jan van Herreweghe ‘De zegeningen van het boekenschap’

Van bibliothecaris en bibliofiel Jan van Herreweghe uit Harelbeke (B) is een nieuw deel verschenen in de cyclus ‘Het menselijk tekort bij een teveel aan papier’. De titel van het 11de deel: ‘De zegeningen van het boekenschap. De fantastische wereld van de boekhandel en het antiquariaat’.
Jan van Herreweghe - De zegeningen van het boekenschap ; De fantastische wereld van de boekhandel en het antiquariaat - De Gebeten Hond, december 2019 lees meer |
...

‘Planten op papier’ – het pionierswerk van Carolus Clusius (1526-1609)

Planten op papier, gebaseerd op de bewaard gebleven correspondentie van Carolus Clusius, gaat over de wereld van de natuuronderzoekers, maar ook over de turbulente uitgeefgeschiedenis van Clusius’ werk en zijn werkbibliotheek.
Sylvia van Zanen - Planten op papier ; Het pionierswerk van Carolus Clusius (1526-1609) - Walburg Pers, december 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Karel van het Reve voor gevorderden’ – een keuze uit zijn werk

Karel van het Reve (1921-1999) was een van de grootste en veelzijdigste essayisten van Nederland. Zijn essays gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, van de neus van Cleopatra tot de voordelen van de erfelijke monarchie, van de geneugten van de watersport tot de werking van de sluitspier. Ze zijn scherp, duidelijk, tegendraads en geestig – en ook nog leerzaam.
Karel van het Reve - Karel van het Reve voor gevorderden - Van Oorschot, december 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Geluk, een geheimtaal’ – Dagboeken van Arthur Japin 2008-2018

Opnieuw verschijnt in de reeks prive-domein een selectie uit de dagboeken van Arthur Japin. Ditmaal bestrijkt het de periode 2008-2018. Deze inspirerende en productieve jaren worden bepaald door een langdurige depressie.
Arthur Japin - Geluk, een geheimtaal ; Dagboeken 2008-2018 - De Arbeiderspers, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Jules Deelder – 75 jaar! – met nieuwe verhalenbundel ‘Hardgin’

Een nieuwe bundel verhalen van Jules Deelder, die dit jaar 75 wordt. Hardgin is de titel van het openingsverhaal dat hij speciaal voor deze bloemlezing schreef.
J.A. Deelder - Hardgin - Bezige Bij, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Elsbeth Etty schrijft Minnebrieven aan Maarten

Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Maarten ‘t Hart schetst Elsbeth Etty zijn levensverhaal tot nu toe aan de hand van zijn oeuvre.
Elsbeth Etty - Minnebrieven aan Maarten ; Over Maarten 't Hart en zijn oeuvre - De Arbeiderspers, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Bomans nieuwe ‘dundruk’ bij Van Oorschot

Voor het zevende deel in de succesvolle reeks ‘gedundrukt door Van Oorschot’ is gekozen voor het werk van Godfried Bomans.
Godfried Bomans - De brandmeester - Van Oorschot, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...