Verschenen titels

‘De lessen van meneer Picquier’ – een ode aan het voorlezen

‘De lessen van meneer Picquier’ is de debuutroman van Marc Roger. In deze eerste ontroerende en grappige roman communiceert hij zijn liefde voor het lezen en het voorlezen.
Marc Roger - De lessen van meneer Picquier - Bruna, januari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden

Drie jaar voor zijn dood in 2016 stelde David Bowie een lijst op van de honderd belangrijkste en invloedrijkste boeken van zijn leven. Samen vormen ze de autobiografie van een lezer en een muzieklegende.
John O'Connell - Bowie's boekenkast ; De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden - Orlando, januari 2020 lees meer | kijk bij bol.com
...

Volledige Werken van Willem Frederik Hermans – deel 19 – Werk van anderen

Deel 19 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans bevat vijf publicaties die onder de noemer 'Werk van anderen' worden bijeengebracht.
W.F. Hermans - Volledige werken W.F. Hermans - deel 19 ; Werk van anderen - Bezige Bij, december 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Jos Biemans schrijft boek over de stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632

Rijk geïllustreerd boek over het ontstaan, de groei en de functie van de stadsbibliotheek van Amsterdam.
Jos A.A.M. Biemans - Boeken voor de geleerde burgerij ; de stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632 - Vantilt, december 2019
lees meer | kijk bij bol.com
...

Nieuw boek van Jan van Herreweghe ‘De zegeningen van het boekenschap’

Van bibliothecaris en bibliofiel Jan van Herreweghe uit Harelbeke (B) is een nieuw deel verschenen in de cyclus ‘Het menselijk tekort bij een teveel aan papier’. De titel van het 11de deel: ‘De zegeningen van het boekenschap. De fantastische wereld van de boekhandel en het antiquariaat’.
Jan van Herreweghe - De zegeningen van het boekenschap ; De fantastische wereld van de boekhandel en het antiquariaat - De Gebeten Hond, december 2019 lees meer |
...

‘Planten op papier’ – het pionierswerk van Carolus Clusius (1526-1609)

Planten op papier, gebaseerd op de bewaard gebleven correspondentie van Carolus Clusius, gaat over de wereld van de natuuronderzoekers, maar ook over de turbulente uitgeefgeschiedenis van Clusius’ werk en zijn werkbibliotheek.
Sylvia van Zanen - Planten op papier ; Het pionierswerk van Carolus Clusius (1526-1609) - Walburg Pers, december 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Karel van het Reve voor gevorderden’ – een keuze uit zijn werk

Karel van het Reve (1921-1999) was een van de grootste en veelzijdigste essayisten van Nederland. Zijn essays gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, van de neus van Cleopatra tot de voordelen van de erfelijke monarchie, van de geneugten van de watersport tot de werking van de sluitspier. Ze zijn scherp, duidelijk, tegendraads en geestig – en ook nog leerzaam.
Karel van het Reve - Karel van het Reve voor gevorderden - Van Oorschot, december 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Geluk, een geheimtaal’ – Dagboeken van Arthur Japin 2008-2018

Opnieuw verschijnt in de reeks prive-domein een selectie uit de dagboeken van Arthur Japin. Ditmaal bestrijkt het de periode 2008-2018. Deze inspirerende en productieve jaren worden bepaald door een langdurige depressie.
Arthur Japin - Geluk, een geheimtaal ; Dagboeken 2008-2018 - De Arbeiderspers, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Jules Deelder – 75 jaar! – met nieuwe verhalenbundel ‘Hardgin’

Een nieuwe bundel verhalen van Jules Deelder, die dit jaar 75 wordt. Hardgin is de titel van het openingsverhaal dat hij speciaal voor deze bloemlezing schreef.
J.A. Deelder - Hardgin - Bezige Bij, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Elsbeth Etty schrijft Minnebrieven aan Maarten

Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Maarten ‘t Hart schetst Elsbeth Etty zijn levensverhaal tot nu toe aan de hand van zijn oeuvre.
Elsbeth Etty - Minnebrieven aan Maarten ; Over Maarten 't Hart en zijn oeuvre - De Arbeiderspers, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Bomans nieuwe ‘dundruk’ bij Van Oorschot

Voor het zevende deel in de succesvolle reeks ‘gedundrukt door Van Oorschot’ is gekozen voor het werk van Godfried Bomans.
Godfried Bomans - De brandmeester - Van Oorschot, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Laatste boek van F. Starik: ‘Dichter van dienst’ over De eenzame uitvaart

Dichter van dienst is het vaarwel van F. Starik, zijn indrukwekkend en aangrijpend laatste boek over eenzame uitvaarten in Amsterdam die hij zestien jaar lang vormgaf.
F. Starik - Dichter van dienst ; over De eenzame uitvaart - Nieuw Amsterdam, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Limburgensia’ – De schatten van Schillings

Dit fraai geïllustreerde boek toont hoogtepunten uit de collectie van het Limburgse verzamelaarsechtpaar Miep en Har Schillings. Deze collectie, van manuscripten en vooral bijzonder drukwerk, is onlangs overgedragen aan het Limburgs Museum.
Babke Aarts, Ad van Pinxteren & Jos Schatorjé - Limburgensia ; De schatten van Schillings - Vantilt, november 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Dichters op vinyl – alle dichters van De Bezige Bij op driedubbelelpee

Ter gelegenheid van haar 75e verjaardag komt uitgeverij De Bezige Bij met een heel bijzondere uitgave: een driedubbelelpee waarop alle dichters van De Bezige Bij te horen zijn.
- Dichters op vinyl ; De poëzieplaat van De Bezige Bij - Bezige Bij, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Bavo Dhooge over films met schrijvers in de hoofdrol

Vanuit een bijna encyclopedische kennis, maar in een smakelijk kader van ironie, opinie en zelfkritiek, toont Dhooge ons wat schrijvers op het (film)scherm doen. Het boek sluit af met een overzicht van 800 films waarin schrijvers een hoofdrol spelen.
Bavo Dhooge - Schrijvers op het scherm - Manteau, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

2x ‘1001 Vrouwen’ van Els Kloek in één pakket

De veelgeprezen boeken van historica Els Kloek: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis & 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, zijn nu verkrijgbaar als combinatiepakket voor de zeer gunstige prijs van €49,50.
Els Kloek - 1001 Vrouwen combinatiepakket - Vantilt, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Special Edition van ‘Rijks, Masters of the Golden Age’

Ontwerper Marcel Wanders brengt een Special Edition uit van ‘Rijks, Masters of the Golden Age’. Deze nieuwe uitgave is het vervolg op de spectaculaire Limited Edition uit 2016, die bijna is uitverkocht.
Marcel Wanders - Rijks, Masters of the Golden Age ; Special Edition - Uitgeverij Komma, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ – poëzie van Henriette Roland Holst

In deze bloemlezing, ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van Henriette Roland Holst, staan zowel haar bekendste gedichten als werk dat haar tumultueuze levensgang illustreert.
Simon Mulder, en Elte Rauch (samenst.) - De zachte krachten zullen zeker winnen ; een keuze uit de poezie van Henriette Roland Holst - Uitgeverij Hetmoet, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De schrijver die over de soep vloog’ – Het leven van Frans Pointl

Frans Pointl was al 56 toen hij debuteerde met De kip die over de soep vloog. Hij was te gast bij Adriaan van Dis, zijn boek werd een bestseller en Pointl werd in één klap een BN’er. In deze bijzondere biografie neemt David de Poel ons mee in Pointls leven.
David de Poel - De schrijver die over de soep vloog ; Het leven van Frans Pointl - Nijgh & Van Ditmar, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Frans Pointl – Verzameld werk

Voor het eerst zijn alle verhalen en gedichten van Frans Pointl (1933-2015), aangevuld met vroeg, ongepubliceerd werk, gebundeld in deze fraaie uitgave van ruim duizend pagina’s.
Frans Pointl - Verzameld werk ; De kip die over de soep vloog en andere verhalen en gedichten - Nijgh & Van Ditmar, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Kieviet’ – biografie van de schrijver van Dik Trom

Over de Noord-Hollandse schoolmeester Johan Kieviet die met de stoute Dik Trom een revolutie in de Nederlandse kinderliteratuur teweegbracht.
Ton van der Lee - Kieviet ; Biografie van de schrijver van Dik Trom - Ambo | Anthos, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Verzamelde gedichten van Menno Wigman

Menno Wigman (1966-2018) was een van de grootste en eigenzinnigste dichters van Nederland. Zijn gedichten waren even toegankelijk als experimenteel, een combinatie van een uitgesproken intensiteit met de beleving van het alledaagse.
Menno Wigman - Verzamelde gedichten - Prometheus, oktober 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Catalogus De Best Verzorgde Boeken 2018 | The Best Dutch Book Designs

Catalogus met het juryrapport en de technische gegevens van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2018. De tweetalige catalogus verschijnt in 33 verschillend gekleurde linnen banden.
Gert Jan Slagter - De Best Verzorgde Boeken 2018 | The Best Dutch Book Designs - CPNB, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘West Coast revisited’ – C. Buddingh’ – jazz en poëzie 1959/2019

Een bijzondere bundel over de huidige West Coast-scene in Los Angeles, met daarin, naast Buddingh’s jazzpoëzie, essays van John Schoorl en Wim Huijser en foto’s van Eva Roefs.
C. Buddingh’, Wim Huijser, John Schoorl - West Coast Revisited ; C. Buddingh' - jazz en poëzie 1959/2019 - Azul Press, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Aan tafel met Charles Dickens – huiselijke recepten uit de 19e eeuw

De thema's koken en 'eten delen' spelen een verrassend grote rol in de romans van Dickens. Het is daarom alles behalve vreemd dat hij het uitgangspunt vormt voor een boek over eten en koken in de 19e eeuw.
Josephine van My Inner Victorian - Aan tafel met Charles Dickens - Het Zwarte Schaap, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Alle verhalen’ van Clarice Lispector

Aan de hand van deze genereuze bundel wordt je ondergedompeld in het proza van Clarice Lispector (1920-1977) – de grande dame van de Braziliaanse letteren.
Clarice Lispector - Alle verhalen - De Arbeiderspers, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Benjamin Moser schrijft biografie Susan Sontag (1933-2004)

Na zijn veelgeprezen biografie over schrijfster en journaliste Clarice Lispector (1920-1977) verschijnt van Benjamin Moser nu de biografie van de gemythologiseerde en onbegrepen, gelauwerde en neergesabelde Susan Sontag (1933-2004).
Benjamin Moser - Sontag ; Haar leven en werk - De Arbeiderspers, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Morgen als de zon schijnt’ – de beste verhalen van Bob den Uyl

Verhalen in trefzekere stijl over de zinloosheid en absurditeit van het bestaan. Over het leven in al zijn onvolkomenheid. Verhalen van een man met weinig hoop maar erg veel humor. De essential Bob den Uyl.
Bob den Uyl, samenstelling Johan Goossens - Morgen als de zon schijnt - Thomas Rap, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘P.S. Van liefdespost tot hatemail’ – de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven

De 150 mooiste, grappigste, ontroerendste, bepalendste of anderszins opmerkelijkste brieven die Jet Steinz opdook uit de Nederlandse archieven.
Jet Steinz - P.S. Van dreig- tot liefdesbrief ; de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven - Podium, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De zin van het lezen’ – Lezerssporen in de boeken van Lucebert

Over Luceberts lezerssporen - de commentaren, onderstrepingen en krabbels die dichter en beeldend kunstenaar Lucebert in zijn boeken maakte.
Lisa Kuitert, Ton den Boon, Maia Swaanswijk - Lucebert - De zin van het lezen - De Weideblik, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Historische atlas NL – Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt

Een rijk geïllustreerd overzichtswerk waarin oude kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen.
Martin Berendse, Paul Brood - Historische atlas NL ; Hoe een land zichzelf bijeen heeft geraapt - WBOOKS, september 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Leve het Latijn’ – Geschiedenis en schoonheid van een nutteloze taal

Leve het Latijn toont de schoonheid en zeggingskracht van een 'dode' taal die nog steeds springlevend is.
Nicola Gardini - Leve het Latijn ; Geschiedenis en schoonheid van een nutteloze taal - Wereldbibliotheek, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De krant’ – het eerste deel van een serie over de geschiedenis van de media

Over de opkomst van scherpe opinies in de kranten van de achttiende eeuw, het ontstaan van de politieke krantenidentiteiten in de moderne tijd, het oorlogsverleden van kranten als De Telegraaf en Trouw, en de groei naar de dikke, geïllustreerde kranten van nu.
Huub Wijfjes, Frank Harbers - De krant ; een cultuurgeschiedenis - Boom, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De drukker van Venetië’ – een roman over Aldus Manutius

Vanaf het moment dat Aldo Manuzio aanmeerde in Venetië in 1489, met een plan om excellente uitgaven te maken van juweeltjes uit de Griekse literatuur, ondervond hij problemen en tegenslag...
Javier Azpeitia - De drukker van Venetië - Wereldbibliotheek, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 2019

De 26e editie van het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis. Met dit jaar als thema ‘Boek en beeld’.
- Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 26/2019 - Vantilt, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Dagelijksheden’ – nieuwe bundel korte verhalen van Remco Campert

In Dagelijksheden zijn bijna honderd korte verhalen uit Elsevier voor het eerst bijeengebracht.
Remco Campert - Dagelijksheden - Bezige Bij, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Sofia Express’ – literaire trip door een metropool op de Balkan

Sofia Express onthult de literaire charme van een enigszins verborgen metropool op de Balkan.
Jan Paul Hinrichs - Sofia Express - Bas Lubberhuizen, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’ – nieuwe XL-uitgave van Lannoo

De mooiste oude kaarten uit prestigieuze bibliotheken en archieven verzameld in één luxueus boek.
Marieke van Delft, Reinder Storm, Peter van der Krogt, Marleen Smit, Bram Vannieuwenhuyze - De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten - Lannoo, juni 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

Het horrortheater van de Nederlandse literatuur

Arie Storm neemt de literaire wereld en de literatuur van nu op de hak in een hartstochtelijk, vaak geestig maar soms ook woedend essay in de vorm van een gloedvolle roman. Scherp, geniaal en scandaleus.
Arie Storm - Het horrortheater van de Nederlandse literatuur - Prometheus, mei 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...

‘Een Schiedamse jongen’ – uitgave bij de 80ste verjaardag van Maarten Biesheuvel

Maartens verhalen die spelen in Schiedam zijn voor deze bundel gekozen uit zijn Verzameld Werk en zo ge­­rangschikt dat er een autobiografische schets van zijn jongensjaren ontstaat.
J.M.A. Biesheuvel - Een Schiedamse jongen - Scriptum, mei 2019 lees meer | kijk bij bol.com
...