‘Maria – icoon van genade’ gekozen als Beste Theologische Boek 2021

Next Post
Previous Post


28 november 2021 | In het tv-programma Jacobine op 2 werd de prijs voor het beste theologische boek 2021/2022 uitgereikt. Die ging dit jaar naar Arnold Huijgen die ‘Maria – icoon van genade’ (KokBoekencentrum) schreef. 

• Arnold Huijgen
Maria – icoon van genade
Uitgeverij Kok, 2021

< o.a. te koop via bol.com >

De jury, gevormd door recensenten van Trouw en Nederlands Dagblad, prijzen Huijgen in hun juryrapport om zijn lef en oecumene: “Een volbloed protestant theoloog die op Bijbelse gronden pleit voor een herwaardering van Maria, als moeder van de verlosser en van de gelovigen. In dit boek wordt Maria wat protestantser, en daarmee kan het protestantisme juist weer wat katholieker worden. Een oecumenische win-win situatie.”

Arnold Huijgen is hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn [wikipedia].
In het interview met Jacobine Geel vertelt Huijgen dat hij nog nooit met zoveel plezier aan een boek had geschreven. De belangrijkste conclusie volgens de theoloog is dat het tijd is om in de protestantste traditie Maria te gaan herwaarderen. “Ik heb ontdekt dat Maria een venster opent naar wie God is”, aldus Huijgen.


‘Maria’ van Arnold Huijgen is een theologisch werk over de bijbelse figuur Maria en beschrijft haar vanuit verschillende invalshoeken. Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie. (uitgever)

Genomineerd waren ook de boeken:

  • Radicale verlossing van Beatrice de Graaf
  • Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld
  • Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving van Jozef De Kesel

  • Beste Theologische Boek | site | wikipedia | berichten
    juryprijs voor een theologisch boek, geschikt voor een groot publiek

winnaars
2021 - Arnold Huijgen, Maria – icoon van genade
2020 - Erik Borgman, Alle Dingen Nieuw
2019 - Trees van Montfoort, Groene theologie

Het Beste Theologische Boek is een jaarlijkse juryprijs, georganiseerd door o.a. dagblad Trouw en het Nederlands Dagblad. De uitreiking vindt plaats tijdens de Nacht van de Theologie.

Deze prijs is ingesteld in 2011 onder de naam Theologie Publicatieprijs. In 2015 werd de naam gewijzigd in Theologisch boek van het jaar en in 2020 in Beste Theologische Boek.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.