Ewoud Sanders schrijft boekje over het ‘Banquet des Bouquinistes’ (Parijs 1892)

Next Post
Previous Post

 

De Bouquinistes van Parijs zijn de boekhandelaren die al zo’n vierhonderd jaar te vinden zijn aan de oevers van de Seine in het hart van Parijs.

Naar eigen zeggen beleefde de Franse schrijver Xavier Marmier (1808-1892) de gelukkigste momenten van zijn bestaan bij de boekenstalletjes langs de Seine in Parijs. Daarom liet hij in zijn testament een flink bedrag na voor een feestmaal voor deze arme straatboekhandelaren. Op 20 november 1892 genoten ruim negentig bouquinistes van een zevengangenmenu in het chique restaurant Le Grande Véfour.
Dit sympathieke gebaar haalde internationaal de pers. Ook Nederlandse kranten en tijdschriften deden er uitgebreid verslag van.

Historicus en journalist Ewoud Sanders schreef een boekje over dit historische feestmaal. In ‘Als dank voor de gelukkigste momenten in mijn bestaan’ zet hij uiteen wie Marmier was, hoe deze over Nederland en Nederlandse schrijvers dacht (‘veel te serieus’) en natuurlijk over dit unieke Banquet des bouquinistes, dat aanvankelijk moest worden uitgesteld omdat zich veel nep-straatboekhandelaren hadden aangemeld.

Ewoud Sanders (1958) schrijft wekelijks over taal en geschiedenis in de rubriek WoordHoek (eerst NRC, nu op de website van het Instituut voor Nederlandse Taal). Voor die taalrubriek kreeg hij onlangs de Groenman Taalprijs.
Sanders heeft ruim veertig boeken op zijn naam staan, onder andere over de herkomst van woorden en uitdrukkingen, boekgeschiedenis, massadigitalisering en over slimmer zoeken op internet. In 2017 promoveerde hij met Levi’s eerste kerstfeest: jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015) [zie elders bij BoB].

zie ook…

  • In 2017 organiseerde Heske Kannegieter, die al ruim dertig jaar boekenmarkten in Amsterdam organiseert, een reprise van het festijn (in afgeslankte vorm) met het diner ‘Boeken in de Beethovenstraat’ [lees hier]
  • Op mijn oude website Boekendingen schreef ik eerder ook enkele stukjes over de bouquinistes [lees hier]

ANTIQUARIAN BOOKSELLER AT NOTRE-DAME DE PARIS
Tavík František Šimon, 1929.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.