Levi’s eerste kerstfeest – jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015)

Next Post
Previous Post

Ewoud Sanders
Levi’s eerste kerstfeest
jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015)

Vantilt, maart 2017
ISBN 9789460042881, 400 pagina’s
> gebonden € 29,50 | o.a. te koop bij bol.com

Op 3 maart 2017 promoveerde de journalist en historicus Ewoud Sanders op het proefschrift ‘Levi’s eerste kerstfeest’ over Nederlandse katholieke en protestantse jeugdboekjes over jodenbekering van 1792-1915. Wat verklaart de populariteit van zulke boekjes in het verleden? En waarom gaat men er in sommige kringen nog steeds mee door?

Christenen moeten de joden koesteren, want zij zijn Gods uitverkoren volk en bovendien was Jezus joods. Maar de joden moeten Jezus wel als de Messias erkennen. Dat is, in essentie, de boodschap van vijfenzestig protestantse en twaalf katholieke jeugdverhalen over jodenbekering die Ewoud Sanders in dit boek nauwgezet in kaart brengt. Hij onderzoekt hun herkomst en drukgeschiedenis, hoe ze werden ontvangen en in hoeverre er verhaalpatronen in te herkennen zijn.

De verhalen verschenen in boekvorm, als krantenfeuilleton, in tijdschriften, in schoolboeken, als kerstgeschenk of als toneelstuk. Het oudste verhaal dateert van 1792, het jongste van 2015 – want in orthodoxprotestantse kringen beleven sommige jeugdverhalen over jodenbekering herdruk na herdruk.

Ewoud Sanders vertelt…


(Video’s over taal, Marc van Oostendorp, 3 maart 2017)

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.