‘Glas in lood’ – 100 jaar W.F. Hermans, door Marc Schoorl

Next Post
Previous Post

 


Marc Schoorl gidst op persoonlijke wijze door het zwartgallige maar soms o zo hilarische Hermans-land vol wonderen waar de God Denkbaar het leven bestiert.

• Marc Schoorl
Glas in lood
100 jaar W.F. Hermans
Uitgeverij DHZ GVD de Vrijbuiter, augustus 2021
9789083116846, paperback, 200 pagina’s, € 19,95

<< o.a. te koop via bol.com >>

De teneur van deze kritische hagiografie is duidelijk. Naar Louis Paul Boon: Hermans was ‘Geniaal… maar met te korte beentjes’.

‘Een schrijver, hoe goed ook, is geen heilige. En een mens zonder gebreken is een heilig monster. Een ongeloofwaardige god.’ Willem Frederik Hermans is een meer dan bewonderenswaardig auteur. Origineel en veelzijdig. Een zwarte zon. Schaduwkanten had hij ook.

Marc Schoorl houdt op deze woeste wandeling door het oeuvre een chronologische lijn aan, maar schuwt de zijpaden niet. Hij gidst op persoonlijke wijze door het zwartgallige maar soms o zo hilarische Hermans-land vol wonderen waar de God Denkbaar het leven bestiert. De teneur van deze kritische hagiografie is duidelijk. Naar Louis Paul Boon: Hermans was ‘Geniaal… maar met te korte beentjes.’ Jazeker. En met te lange tenen. Zijn tekortkomingen kunnen evenwel niet in de schaduw staan van zijn enorme prestaties. Hij stond garant voor ophef en vertier in de vaak zo saaie Nederlandse letteren. En zijn beste boeken behoren tot de top van de wereldliteratuur.

Dit boek is het resultaat van 40 jaar gefascineerd (her)lezen. Een frisse, nieuwe kijk op klassiek werk. Schoorl besteedt ook aandacht aan de denker en dichter Hermans. En aan de openhartige brieven van hem. Hermans mocht misschien soms een bullebak zijn, een ongevoelige hufter was hij zeker niet. Integendeel. (uitgever)

Marc Schoorl, ex-medewerker van De Groene Amsterdammer en de WFH-verzamelkrant.

< Zie ook de speciale pagina HERMANS 100 >

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.