‘Verslaafd aan drukinkt’ – De ondergang van de Telegraaf Media Groep

Next Post
Previous Post

Reconstructie van de val van het ooit zo machtige instituut TMG, dat In 2017 als laatste van de grote landelijke Nederlandse kranten wordt overgenomen door een Belgische uitgever.

• Marianne Zwagerman, Maarten Hafkamp
Verslaafd aan drukinkt
De ondergang van de Telegraaf Media Groep
Volt, juli 2021
9789021408811, paperback, 280 pagina’s, € 22,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

‘Het is pas nieuws als het in De Telegraaf heeft gestaan,’ zei de hoofdredacteur altijd zonder enige ironie. De krant kon zich die arrogantie veroorloven. Decennialang een onaantastbaar bolwerk, beursgenoteerd en veruit de grootste krant van Nederland. Maar het machtige mediabedrijf, dat voor de eeuwwisseling nog een eigen vermogen had van bijna 1 miljard gulden, raakte de weg kwijt, kwam in liquiditeitsproblemen en werd een speelbal van vechtende aandeelhouders. In 2017 wordt De Telegraaf als laatste van de grote landelijke Nederlandse kranten overgenomen door een Belgische uitgever. Er ging een felle strijd aan vooraf, die eindigde in een geldverslindende rechtszaak.

Verslaafd aan drukinkt kijkt achter de schermen mee op de redactie, in de boardroom, in de rechtszaal en brengt de ondergang van de Telegraaf Media Groep in kaart. Het is een liefdesverhaal: liefde voor drukpersen, liefde voor de krant. Bij de Telegraaf werkte je niet alleen, je was er voor het leven lid van de familie. Totdat duizenden mensen werden ontslagen. Zij verlieten de Basisweg met een gebroken hart. (uitgever)

  • De Telegraaf, opgericht in 1893, met op het hoogtepunt ruim 800.000 abonnees, bij wikipedia

Marianne Zwagerman werkte van 2000 tot 2009 bij De Telegraaf en klom op tot directeur van de Nederlandse holding van TMG, verantwoordelijk voor alle digitale en tv-activiteiten. Sinds 2020 is ze columnist bij De Telegraaf.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.