‘W.F. HERMANS 100 JAAR’ – 2021 / 2022

Next Post
Previous Post

WFH – wikipedia – Roland Gerrits

Op 1 september 2021 was het honderd jaar geleden dat Willem Frederik Hermans werd geboren.
Het herdenkingsjaar Hermans 100 wordt op 1 september 2022 afgesloten in De Nieuwe Kerk te Amsterdam, waar ook de voltooiing wordt gevierd van het project De volledige werken.

Op deze pagina een overzicht van diverse publicaties en activiteiten.


Willem Frederik Hermans werd op 1 september 1921 geboren in Amsterdam. Hij overleed in 1995, maar zijn boeken worden nog altijd gelezen. De donkere kamer van Damokles, Nooit meer slapen, Onder professoren, Au pair, Het behouden huis, Een wonderkind of een total loss, Mandarijnen op zwavelzuur, Het sadistische universum…

EVENT

Afsluiting herdenkingsjaar ‘Hermans-100’
op 1 september 2022 in De Nieuwe Kerk te Amsterdam

Op deze bijeenkomst wordt het project De Volledige Werken afgesloten met de overhandiging van het laatste deel aan koning Willem-Alexander door Ruprecht Hermans, zoon van de schrijver. De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Marleen Dogterom, en voorzitter van het Willem Frederik Hermans Instituut (WFHi), Raymond Benders, begeleiden de ceremonie ter ere van de voltooiing van het 24-delige ‘literaire monument’.
De Volledige Werken is een project van het WFHi, KNAW / Huygens ING en De Bezige Bij.

Schrijvers Heleen Debruyne en Peter Buwalda houden ieder een lofrede.

BOEKEN

Het eerste deel van het omvangrijke project ‘Volledige werken van W.F. Hermans‘ verscheen in 2005. In het herdenkingsjaar ‘Hermans 100’ zal de reeks van 24 delen worden voltooid. 

Deel 24 zal worden aangeboden aan koning Willem-Alexander op 2 september 2022, bij de afsluiting van het herdenkingsjaar ‘Hermans 100’, in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

TENTOONSTELLING

Ter afsluiting van het Hermansjaar, waarin wordt gevierd dat de schrijver honderd jaar geleden werd geboren, presenteert Fotomuseum Den Haag een tentoonstelling waar Hermans’ fotografie centraal staat.

Speciaal voor deze tentoonstelling en bijhorende publicatie werd Hermans’ gesloten archief opengesteld door het Willem Frederik Hermans instituut.

De tentoonstelling Vrij belangrijke foto’s is te zien van 20 augustus 2022 tot en met 8 januari 2023.

> Fotomuseum Den Haag


BOEK


Vrij belangrijke foto’s

Piet Schreuders en Bram Oostveen maakten een nieuwe selectie uit het fotografische oeuvre van dubbeltalent W. F. Hermans. Het merendeel van deze foto’s is niet eerder getoond.

Publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag van 20 augustus 2022 tot 8 januari 2023.

Hannibal Books, september 2022
ISBN 9789464366839
208 pagina’s, hardcover € 45,00

[o.a. te koop via bol.com]


BOEK

Hermans Honderd
Jan Wim Derks en René Hesselink (red)
Uitgeverij IJzer 

Een bundel waarin kenners, liefhebbers en bewonderaars – o.a. Max Pam, P.F. Thomése, Stephan Enter, Elsbeth Etty, Willem Otterspeer, Kester Freriks, Rob Delvigne, Joris Luyendijk en L.H. Wiener – schrijven over verschillende aspecten van het rijke oeuvre van Willem Frederik Hermans.

Het boek wordt gepresenteerd op 1 september in Museum Meermanno | Huis van het Boek tijdens de opening van de tentoonstelling ‘W.F. Hermans in vorm’.

Te koop vanaf 17-08-2021
[lees meer] – [bestel via bol.com]

EVENT

Gedenksteen in De Nieuwe Kerk voor Willem Frederik Hermans

Op dinsdagmiddag 31 augustus 2021 zullen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Guy Verhofstadt, oud-premier van België en thans Europarlementariër, samen met de familie Hermans een gedenksteen onthullen ter ere van Willem Frederik Hermans. De steen is ontworpen door Piet Schreuders.

De onthulling markeert ook de start van het Willem Frederik Hermans-jubileumjaar dat loopt tot 1 september 2022. 

UPDATE – over deze bijeenkomst:

 

RADIO

NPO Radio 1 viert 100 jaar W.F. Hermans

Vanaf 28 augustus tot en met 3 september zullen de programma’s De Taalstaat (KRO-NCRV), Kunststof (NTR), De Nieuws BV (BNNVARA) en Nooit Meer Slapen (VPRO) en de podcasts Alicante (BNNVARA), De Jortcast en DOCS (VPRO/NTR) op hun eigen manier aandacht besteden aan W.F. Hermans.

Hier is alles van NPO Radio 1 over W.F. Hermans te vinden en terug te luisteren

W.F. HERMANS OP FILM

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam sluit aan bij ‘Hermans 100’ met de vertoning van alle verfilmingen van zijn werk door Nederlandse filmmakers.

De voorstellingen vinden plaats in de periode 10 september — 1 oktober 2021

TENTOONSTELLING

Huis van het boek in Den Haag opent op 1 september 2021 de tentoonstelling ‘W.F. Hermans in vorm’ rond de vormgeving van de boeken van Hermans. Er zijn vele commerciële, eigen en bibliofiele uitgaven te zien, beginnend met de vroegste uitgaven uit de jaren ’40 en eindigend met de Volledige werken.
(De tentoonstelling was te zien tot 6 maart 2022.)

Museum Meermanno | Huis van het Boek.

BOEK

Op 1 september 2021 wordt in Huis van het boek (Museum Meermanno) een nieuwe bijzondere bibliografie van de boeken van WFH gepresenteerd, waarin de omslagen van alle uitgaven in kleur zijn afgebeeld.

Van pulp tot Pléiade. Het boek der boeken, een fotobibliografie van Willem Frederik Hermans, samengesteld door J.M.A. Buiskool Toxopeus, J.W. Derks, J. Tiggelaar en J. Glerum.

Kom vast in de stemming met het lezen van het door Hans Renders geschreven voorwoord voor ‘Van pulp tot Pléiade’, gepubliceerd in het tijdschrift Zacht Lawijd (juni 2021) en te lezen op de website Folio.

BOEK

Glas in lood – 100 jaar W.F. Hermans
Marc Schoorl
Uitgeverij DHZ GVD de Vrijbuiter, augustus 2021  

Marc Schoorl gidst op persoonlijke wijze door het zwartgallige maar soms o zo hilarische Hermans-land vol wonderen waar de God Denkbaar het leven bestiert. 

verschenen augustus 2021
[lees meer] – [bestel via bol.com]

BOEK

Bij uitgeverij Prominent verscheen een roman die een nieuw (fictief) licht werpt op een van de hoogtepunten in het oeuvre van WFH: ‘Nooit meer slapen’.

Tijdens een busrit reist de hoofdpersoon Alfred Issendorf samen met een Noors vijftienjarig meisje, Inger Marie

De auteur raadpleegde in het Literatuurmuseum in Den Haag de aantekenboekjes die Hermans tijdens zijn expeditie in het hoge noorden van Noorwegen bijhield. Hij kwam tot de ontdekking dat Hermans’ alter ego Alfred Issendorf en Inger Marie elkaar al een dag eerder op de veerboot, die laat in de avond aankwam, moeten hebben ontmoet. Hoe en waar zouden zij de nacht hebben doorgebracht?

Zowel de roman als de aantekeningen van Hermans geeft daarover geen uitsluitsel. Op die intrigerende vraag construeerde Siep Kooi zijn eigen antwoord.

verschenen juni 2021 
[ o.a. te bestellen via bol.com]

DAGELIJKS CITAAT VAN WFH

Bij het online tijdschrift Neerlandistiek kiest Marc van Zoggel dagelijks een citaat van Willem Frederik Hermans.

KAART ‘HERMANS IS HIER GEWEEST’
Op deze wereldkaart staan plekken waar Willem Frederik Hermans is geweest. Lokaties waar hij woonde, waar hij schreef, waar hij stierf, voorzien van een beknopte toelichting. Ook de scholen, restaurants, kerken en goudmijnen die hij bezocht staan op de kaart.

In de aanloop naar de honderdste geboortedag van W.F. Hermans zal deze kaart worden gevuld, zodat er op 1 september 2021 exact honderd locaties te zien zijn.

Hermans is hier geweest is een initiatief van antiquariaat & uitgeverij Artistiek Bureau.

ESSAY OPDRACHT

Bij Uitgeverij De Bezige Bij staat een oproep aan schrijvers, om zich te kandideren voor een verblijf van drie maanden bij de Nederlandse ambassade in Parijs en daar een essay te schrijven waarbij hij of zij zich laat inspireren door Hermans. “De schrijver of essayist reflecteert direct of indirect op het gedachtengoed en/of het oeuvre van Hermans en op de mogelijke betekenis van het werk van Hermans voor literaire en maatschappelijke ontwikkelingen in het hier en nu.”
[meer informatie]

UPDATE – 13 Mei 2021 – Voor deze opdracht is gekozen voor Marjan Slob, schrijver en filosoof. Ze schreef een aantal boeken, waarvan Hersenbeest (2016) werd bekroond met de prestigieuze Socratesbeker, voor het beste filosofieboek. [meer informatie]

UPDATE – Om de traditionele ‘rentrée litéraire’ en dit gastschrijverschap in stijl te openen verzorgt de Ambassade met het Atelier Néerlandais en de NCNL een Hermansavond op vrijdag 3 september, op 121 rue de Lille in Parijs.
[meer informatie]

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.