‘W.F. HERMANS 100 JAAR’ – 2021 / 2022

Next Post
Previous Post

WFH – wikipedia – Roland Gerrits

Op 1 september 2021 is het honderd jaar geleden dat Willem Frederik Hermans werd geboren. De honderdste verjaardag van Hermans zal worden gevierd met tentoonstellingen en publicaties, de 24 delen tellende Volledige Werken zullen eindelijk worden voltooid.

Op deze pagina een overzicht van de diverse publicaties en activiteiten.


Willem Frederik Hermans werd op 1 september 1921 geboren in Amsterdam. Hij overleed in 1995, maar zijn boeken worden nog altijd gelezen. De donkere kamer van Damokles, Nooit meer slapen, Onder professoren, Au pair, Het behouden huis, Een wonderkind of een total loss, Mandarijnen op zwavelzuur, Het sadistische universum…

De honderdste verjaardag van Hermans zal worden gevierd met tentoonstellingen en publicaties, de 24 delen tellende Volledige Werken zullen eindelijk worden voltooid.

BOEK
Het eerste deel van het omvangrijke project ‘Volledige werken van W.F. Hermans‘ verscheen in 2005. In het herdenkingsjaar ‘Hermans 100’ zal. de reeks van 24 delen naar verwachting worden voltooid. 

Het eerstvolgende deel dat gaat verschijnen is deel 21 en wordt verwacht in mei 2021. Deel 22 volgt in augustus.

BOEK
Van pulp tot Pléiade, met als ondertitel Fotobibliografie. De makers zijn Johan Toxopeus, Joost Glerum, Jan Tiggelaar en Jan Wim Derks. 

In het boek worden de omslagen van alle boeken van Hermans afgebeeld.

TENTOONSTELLING
Onder dezelfde titel – Van pulp tot Pléiade – begint op 1 september een tentoonstelling over de vormgeving van Hermans’ werk in Museum Meermanno | Huis van het Boek.

ESSAY OPDRACHT
Bij Uitgeverij De Bezige Bij krijgt een Nederlandse schrijver of essayist de kans om zich drie maanden op een essay te storten waarin hij of zij zich laat inspireren door Hermans. “De schrijver of essayist reflecteert direct of indirect op het gedachtengoed en/of het oeuvre van Hermans en op de mogelijke betekenis van het werk van Hermans voor literaire en maatschappelijke ontwikkelingen in het hier en nu.”
[meer informatie]

BOEK
Hermans Honderd, Jan Wim Derks en René Hesselink (red)
Uitgeverij IJzer 

bij IJzer verschijnt de bundel Hermans Honderd, waarin kenners, liefhebbers en bewonderaars – o.a. Max Pam, P.F. Thomése, Stephan Enter, Elsbeth Etty, Willem Otterspeer, Kester Freriks, Rob Delvigne, Joris Luyendijk en L.H. Wiener – schrijven over verschillende aspecten van het rijke oeuvre van Willem Frederik Hermans: over het vrouwbeeld van Hermans en over de houdbaarheid van zijn kritieken, over ongepubliceerd toneelwerk en over teksten die in de Volledige werken ontbreken, over Hermans’ eigen boekenkast en over zijn in het Engels vertaalde werk, over zijn langjarige vriendschap met Freddy de Vree en over zijn contacten met L.Th. Lehmann, en over veel meer. 

Nederlands Paperback 9789086842315 Druk: 1 augustus 2021

Beschikbaar op 06-08-2021

meer info [bij de uitgever] [bij bol.com]

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.