‘W.F. HERMANS 100 JAAR’ – 2021 / 2022

Previous Post

WFH – wikipedia – Roland Gerrits

Op 1 september 2021 is het honderd jaar geleden dat Willem Frederik Hermans werd geboren. De honderdste verjaardag van Hermans zal worden gevierd met tentoonstellingen en publicaties, de 24 delen tellende Volledige Werken zullen eindelijk worden voltooid.

Op deze pagina een overzicht van diverse publicaties en activiteiten.


Willem Frederik Hermans werd op 1 september 1921 geboren in Amsterdam. Hij overleed in 1995, maar zijn boeken worden nog altijd gelezen. De donkere kamer van Damokles, Nooit meer slapen, Onder professoren, Au pair, Het behouden huis, Een wonderkind of een total loss, Mandarijnen op zwavelzuur, Het sadistische universum…

De honderdste verjaardag van Hermans zal worden gevierd met tentoonstellingen en publicaties, de 24 delen tellende Volledige Werken zullen eindelijk worden voltooid.

EVENT

Gedenksteen in De Nieuwe Kerk voor Willem Frederik Hermans

Op dinsdagmiddag 31 augustus 2021 zullen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Guy Verhofstadt, oud-premier van België en thans Europarlementariër, samen met de familie Hermans een gedenksteen onthullen ter ere van Willem Frederik Hermans. De steen is ontworpen door Piet Schreuders.

De onthulling markeert ook de start van het Willem Frederik Hermans-jubileumjaar dat loopt tot 1 september 2022. 

(zie het hele persbericht bij Neerlandistiek, 5 juli 2021)

BOEK
Het eerste deel van het omvangrijke project ‘Volledige werken van W.F. Hermans‘ verscheen in 2005. In het herdenkingsjaar ‘Hermans 100’ zal. de reeks van 24 delen naar verwachting worden voltooid. 

Het eerstvolgende deel dat gaat verschijnen is deel 21 en wordt verwacht in augustus 2021. 

BOEK

In juli 2021 verschijnt een nieuwe bijzondere bibliografie van de boeken van WFH, waarin de omslagen van alle uitgaven in kleur zijn afgebeeld.

Van pulp tot Pléiade. Het boek der boeken, een fotobibliografie van Willem Frederik Hermans, samengesteld door J.M.A. Buiskool Toxopeus, J.W. Derks, J. Tiggelaar en J. Glerum.

Kom vast in de stemming met het lezen van het door Hans Renders geschreven voorwoord voor ‘Van pulp tot Pléiade’, gepubliceerd in het tijdschrift Zacht Lawijd (juni 2021) en te lezen op de website Folio.

TENTOONSTELLING
Onder dezelfde titel – Van pulp tot Pléiade – begint op 1 september een tentoonstelling over de vormgeving van Hermans’ werk in Museum Meermanno | Huis van het Boek.

KAART ‘HERMANS IS HIER GEWEEST’
Op deze wereldkaart staan plekken waar Willem Frederik Hermans is geweest. Lokaties waar hij woonde, waar hij schreef, waar hij stierf, voorzien van een beknopte toelichting. Ook de scholen, restaurants, kerken en goudmijnen die hij bezocht staan op de kaart.

In de aanloop naar de honderdste geboortedag van W.F. Hermans zal deze kaart worden gevuld, zodat er op 1 september 2021 exact honderd locaties te zien zijn.

Hermans is hier geweest is een initiatief van antiquariaat & uitgeverij Artistiek Bureau.


BOEK

Hermans Honderd
Jan Wim Derks en René Hesselink (red)
Uitgeverij IJzer 

Een bundel waarin kenners, liefhebbers en bewonderaars – o.a. Max Pam, P.F. Thomése, Stephan Enter, Elsbeth Etty, Willem Otterspeer, Kester Freriks, Rob Delvigne, Joris Luyendijk en L.H. Wiener – schrijven over verschillende aspecten van het rijke oeuvre van Willem Frederik Hermans.

Beschikbaar op 06-08-2021
[lees meer] – [bestel via bol.com]


BOEK

Bij uitgeverij Prominent verscheen een roman die een nieuw (fictief) licht werpt op een van de hoogtepunten in het oeuvre van WFH: ‘Nooit meer slapen’.

Tijdens een busrit reist de hoofdpersoon Alfred Issendorf samen met een Noors vijftienjarig meisje, Inger Marie

De auteur raadpleegde in het Literatuurmuseum in Den Haag de aantekenboekjes die Hermans tijdens zijn expeditie in het hoge noorden van Noorwegen bijhield. Hij kwam tot de ontdekking dat Hermans’ alter ego Alfred Issendorf en Inger Marie elkaar al een dag eerder op de veerboot, die laat in de avond aankwam, moeten hebben ontmoet. Hoe en waar zouden zij de nacht hebben doorgebracht?

Zowel de roman als de aantekeningen van Hermans geeft daarover geen uitsluitsel. Op die intrigerende vraag construeerde Siep Kooi zijn eigen antwoord.

verschenen juni 2021 
[ o.a. te bestellen via bol.com]

ESSAY OPDRACHT
Bij Uitgeverij De Bezige Bij staat een oproep aan schrijvers, om zich te kandideren voor een verblijf van drie maanden in Parijs en daar een essay te schrijven waarbij hij of zij zich laat inspireren door Hermans. “De schrijver of essayist reflecteert direct of indirect op het gedachtengoed en/of het oeuvre van Hermans en op de mogelijke betekenis van het werk van Hermans voor literaire en maatschappelijke ontwikkelingen in het hier en nu.”
[meer informatie]

UPDATE – 13 Mei 2021 – Voor deze opdracht is gekozen voor Marjan Slob, schrijver en filosoof. Ze schreef een aantal boeken, waarvan Hersenbeest (2016) werd bekroond met de prestigieuze Socratesbeker, voor het beste filosofieboek. [meer informatie]

Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.