Martin de Haan winnaar Dr. Elly Jaffé Prijs 2018

Next Post
Previous Post

31 mei 2018 | De Dr. Elly Jaffé Prijs 2018 voor de beste literaire vertaling uit het Frans naar het Nederlands is toegekend aan Martin de Haan. Het prijzengeld van de Dr. Elly Jaffé Prijs bedraagt € 40.000 euro en is daarmee een van de grootste literaire vertaalprijzen van Nederland.

De jury prijst het werk van Martin de Haan en met name zijn vertaling van Soumission van Michel Houellebecq (Arbeiderspers, 2015) en Les Liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos (Arbeiderspers, 2017). Met dit laatste boek won Martin de Haan in april ook al de Filter Vertaalprijs [zie bericht].

“De jury is zeer onder de indruk van De Haans volmaakte Nederlandse stijlgevoel, de rijke woordenschat en idiomatische oplossingen waardoor de Franse tekst dankzij deze vertalingen een tweede adem krijgt,” aldus het juryrapport.

De andere genomineerden waren de vertalers Anneke Alderlieste, Kiki Coumans en Liesbeth van Nes.

Jury – De juryleden van de Dr. Elly Jaffé Prijs 2018 waren: Philip Freriks, Rudi Wester, Wineke de Boer en Eric Metz.

Martin de Haan (1966) is de vaste vertaler van hedendaagse schrijvers en essayisten als Houellebecq en Kundera en vertaalde werk van klassieke auteurs als Zola, Diderot en Proust. Hij was geruime tijd recensent Franse literatuur voor de Volkskrant en schrijft essays voor diverse Nederlandse en Vlaamse tijdschriften.

Stipendium – Tijdens de bijeenkomst werd tevens een stipendium van € 7.000,- uitgereikt aan een veelbelovende vertaler. Dit jaar was dat aan Eva Wissenburg. De twee andere genomineerden waren Carlijn Brouwer en Gertrud Maes.

  • Dr. Elly Jaffé Prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een vertaling (of een oeuvre) uit het Frans (3-jaarlijks)

>> meer informatie over de genoemde boeken bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.