‘Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel’ – over verhalen die de eeuwen trotseerden

Next Post
Previous Post

cuijpers-reynaert-2014Peter Cuijpers
Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel
op zoek naar een canon van volksboeken, 1600-1900

Uitgeverij Walburg Pers, november 2014
Hardcover, 176 pagina’s
ISBN 9789057301827, verkoopprijs € 39,50
[bestel]

Veel spectaculaire ridderverhalen en andere vertellingen uit de middeleeuwen zijn totaal in de vergetelheid geraakt, maar sommige hebben de eeuwen getrotseerd.

Van deze teksten in verzen werden na de handschriftentijd prozaversies gemaakt, die aanvankelijk als dure boeken op de markt werden gebracht. Toen deze bij het lezerspubliek in de betere kringen uit de mode raakten, werden sommige ervan na 1600 in steeds goedkopere edities voor het gewone volk herdrukt. Telkens ongewijzigd, telkens met dezelfde houtsneden, tot ver in de 19de eeuw.

Deze studie van Peter Cuijpers behandelt de lotgevallen van Reynaert, Tijl Uilenspiegel, de Vier Heemskinderen, Doctor Faustus, plus nog een twintigtal andere. De selectie beperkt zich tot de titels die het tijdens de drie eeuwen na 1600 hebben ‘volgehouden’. Zij kunnen worden gezien als een canon van Nederlandse volksboeken.

Deze boekhistorische studie plaatst de kleine, vaak onooglijke volksboekjes nadrukkelijk in de context van ander goedkoop drukwerk, zoals volksprenten, liedboekjes en almanakken.

Dr. Peter Cuijpers (1944) studeerde sociologie en promoveerde in 1988 op Nederlandstalige vroege drukken, waaronder de oudste volksboeken (die toen nog voor de burgerij bestemd waren).

Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel is deel 16 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Boekpresentatie –  Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel wordt op 24 november 2014 gepresenteerd in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.