‘Werkman, leven & werk’ – een beeldbiografie

Next Post
Previous Post

werkman-levenwerk-2014Anneke de Vries, e.a.
Werkman – leven & werk

WBOOKS, november 2014
Gebonden, met ca. 250 illustr., 256 pagina’s
ISBN 9789462580404, verkoopprijs € 29,95
[bestel]

In H.N. Werkman. Leven & Werk wordt het werk van Hendrik Nicolaas Werkman voor het eerst volledig in de context van zijn roerige leven geplaatst, met behulp van prachtige illustraties en uniek biografisch materiaal. (Linda Doornbos, wbooks)

Drukker en schilder, zakenman en dichter, vader en bohemien, Groninger en avant-gardist – Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) is het allemaal. In 1908 richt hij een drukkerij op in de stad Groningen. Pas nadat zijn bedrijf begin jaren 20 bijna failliet is gegaan ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalent, gestimuleerd door Kunstkring De Ploeg.

Zijn avantgardistisch tijdschrift The Next Call gaat de wereld over en hij wordt beroemd met zijn kleurige druksels waarin hij speelt met druktechnieken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt hij voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit. Op 10 april 1945 wordt Werkman geëxecuteerd door de bezetter. Sindsdien is de waardering voor zijn werk alleen maar toegenomen.

Hieronder een preview, klik voor schermvullend bekijken.

Een uitgave van WBOOKS, in samenwerking met Groninger Museum en de Stichting H.N. Werkman. Redactie: Mariëtta Jansen, Doeke Sijens, Jikke van der Spek, Anneke de Vries
(tevens eindredactie)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.