Tijdschrift De Parelduiker presenteert Couperusnummer op 18 oktober 2013

Next Post
Previous Post

2 oktober 2013 – De Parelduiker, tijdschrift over schrijvers en literatuur, zal een speciaal Couperus-nummer presenteren op vrijdag 18 oktober in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, in het Theater van het Woord. Aanvang 16.30 uur. Met medewerking van Thom Hoffman, Yvonne Keuls en Wim Hazeu.

Dit speciale nummer van De Parelduiker ter gelegenheid van het Couperusjaar bevat bijdragen van befaamde Couperus-specialisten. H.T.M. van Vliet dook in de financiële wereld van de familie Couperus en ontdekte dat de band tussen vader en zoon heel anders is dan tot nu toe werd verondersteld. José Buschman kwam op het spoor van het paleis van Orlando, de geheimzinnige ‘vriend van Couperus’. Bram Oostveen en Marc van Zoggel beschreven de geschiedenis van de mislukte verfilming van De stille kracht door Fons Rademakers. Achtereenvolgens beten Claus, Reve en Hermans hun tanden stuk in het filmscenario. Verder ook aandacht voor de vraag in wiens gezelschap Couperus de tumultueuze futuristenavond in Florence bezocht, hoe de residentswoning van Otto van Oudijck (De stille kracht) later het op sterven na dode hotel van Willem Walraven werd en hoe Engelse kranten de dood van ‘onze’ Couperus in 1923 herdachten.

parelduiker-couperus-2013H.T.M. van Vliet, e.a.
De Parelduiker 2013/4 – Louis Couperus
Uitgeverij Bas Lubberhuizen, oktober 2013
ISBN 9789059373433, verkoopprijs € 12,50

•••  De Parelduiker is een tijdschrift over schrijvers en literatuur. Op een toegankelijke, niet-academische manier doet het verslag van enerverende, vaak amusante speurtochten naar de verborgen schatten van onze literatuurgeschiedenis. Het wordt uitgegeven door Uitgeverij Bas Lubberhuizen en verschijnt 5 keer per jaar.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.