Blok, de boekhandelaar van mijn vader – een boek van Jan Brokken

Next Post
Previous Post

brokken-blok-2013Jan Brokken
Blok
de boekhandelaar van mijn vader

Uitgeverij Atlas Contact, oktober 2013
Hardcover, 112 pagina’s
ISBN 9789045025018, verkoopprijs € 12,50

[o.a. te koop bij bol.com]

In 1943, 1944 en de eerste maanden van 1945 was de toekomst verder weg komen te liggen dan de duur van een mensenleven. Maar in maart gloorde toch enige hoop: de geallieerden naderden. Vanaf dat moment zag hij zijn boekwinkel weer voor zich. De winkel zoals die worden moest. Helder, modern, lichtgevend, als een fakkel in de nacht.

Jan Brokken schreef met Blok het levensverhaal van een boekverkoper, een Rotterdammer die met beide benen in de twintigste eeuw stond. Een man die tijdens zijn gevangenschap in een concentratiekamp kracht putte uit een tekening van zijn nieuwe winkelpui een pui die er daadwerkelijk zou komen en een man die na de oorlog onverwachte steun vond bij concullega’s en naaste relaties.

> Dit boek verscheen eerder in mei 2012. Ter gelegenheid van het 105-jarig jubileum van de Koninklijke Boekverkopersbond werd Jan Brokken gevraagd een boek te schrijven. Hij koos als onderwerp de Rotterdamse boekhandelaar H.W. Blok (1910) en zijn winkel aan de Boergoensestraat. Met hulp van zijn kinderen en oud-personeelsleden ontrafelde Brokken het leven van de boekhandelaar.

Jan Brokken (1949) groeide op als domineeszoon in het dorp Rhoon, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. Hij studeerde politieke wetenschappen in Bordeaux, werkte voor dagblad Trouw en weekblad Haagse Post en behoorde tot de spraakmakendste journalisten van zijn generatie. Sinds 1986 schrijft hij alleen nog boeken. De vijfentwintig titels die Brokken inmiddels op zijn naam heeft staan, hebben nog niets aan kracht en zeggenschap ingeboet. Zijn werk is in elf talen vertaald.

brokken-vergelding-2013

 

> Veel succes heeft Jan Brokken met zijn laatste boek De vergelding, een dorp in oorlogstijd (Atlas Contact, 2013), over de gevolgen van een aanslag die tijdens WO II plaatsvond in het Zuid-Hollandse plaatsje Rhoon.

Nominaties – Hij staat met ‘De vergelding’ op de shortlist van de AKO Literatuurprijs 2013, is genomineerd voor de NS-Publieksprijs 2013, voor de Libris Geschiedenisprijs en voor ‘Het beste Rotterdamse boek‘.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.