‘Angst en schoonheid’ – Bas Heijne over leven en werk van Louis Couperus

Next Post
Previous Post

heijne-couperus-2013Bas Heijne
Angst en schoonheid
Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen

Uitgeverij De Bezige Bij, september 2013
gebonden, 208 pagina’s, 21 x 13 cm
ISBN 9789023478010, verkoopprijs € 18,90 | bestel
herdruk 2015, € 15,00

Angst en schoonheid is een bevlogen essay over leven en werk van Louis Couperus, volgens Bas Heijne de grootste romancier die Nederland gekend heeft. Heijne haalt Couperus naar deze tijd en laat zien dat de levensvragen die hij zich stelde nog altijd ónze vragen zijn: ‘Hoe kan een mens zichzelf overeind houden in een wereld waarin alles vergankelijk is, waarin de mens die zich ontworstelt aan de benepenheid van zijn eigen kleine wereld niet automatisch een rijker, zinniger leven wacht, maar misschien juist de wanhoop van de totale leegte?’

‘Ik denk vaak aan Louis Couperus, vooral wanneer hij in een of andere populariteitspoll over Grote Nederlanders weer eens hopeloos afwezig is of pijnlijk achterop sukkelt. Dan vraag ik me af waarom het toch niet lukt de grootste romanschrijver van Nederland dit te laten zijn: de schrijver van een handvol meesterwerken die mij meer over mijzelf en de wereld geleerd hebben dan welke filosoof dan ook.’ (Bas Heijne)

Bas Heijne (1960) – schrijver en essayist, publiceerde twee romans, Laatste woorden en Suez, en verschillende verhalen- en essaybundels. Hij is als redacteur verbonden aan NRC Handelsblad. Zijn essaybundel De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.
meer bij wikipedia

Boekpresentatie – ‘Angst en schoonheid’ werd gepresenteerd in De Rode Hoed in Amsterdam op 25 september 2013. Op deze avond vond ook de eerste vertoning plaats van Louis Couperus, niet te stillen onrust, de documentaire die regisseur Jan Louter samen met Bas Heijne maakte.

Over dit boek… 

UPDATE 3 november 2014 | De tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays gaat naar Bas Heijne (1960). Hij ontvangt de prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen.

Angst en schoonheid is een ontmoeting tussen een bevlogen lezer, een auteur en een oeuvre. Tastend en verkennend, op zoek naar het geheim achter de tijdloze romans van Louis Couperus, beschrijft  Bas Heijne bijna terloops hoe literatuur betekenis kan geven aan ons leven. Zo biedt zijn lichtvoetige essay antwoord op de zware vraag: die naar ‘het antwoordloze waarom’ dat schrijvers en lezers drijft. (jury)

UPDATE 13 december 2016 |Bas Heijne (1960) wint de P.C. Hooft-prijs 2017 voor zijn beschouwend oeuvre.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.