Tekst Frederik Mullerlezing 2013, uitgesproken door Arnon Grunberg, nu te koop

Next Post
Previous Post

mullerlezing-2013Arnon Grunberg
De christelijke nacht en de mechanische rede
Frederik Mullerlezing

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, i.s.m. Bijzondere Collecties UvA, augustus 2013
softcover, 32 pagina’s
ISBN 9789038898445, verkoopprijs € 9,95

[o.a. te koop bij bol.com]

Op vrijdag 30 augustus 2013 werd de vijfde Frederik Mullerlezing uitgesproken door Arnon Grunberg, onder de titel ‘De christelijke nacht en de mechanische rede’.

Arnon Grunberg gaat op zoek naar sporen van het menselijk lichaam in de Europese romantraditie. Via Kafka naar J.M. Coetzee verkent hij vanuit foucaultiaans perspectief de wereld die ‘fictie’ wordt genoemd: voorbij het gegeselde lichaam en de ‘monsterlijke’ rede. Een lucide betoog over de roman als teweerstelling tegen en product van maatschappelijke dressuur.  

De Frederik Muller Lezingen worden georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de leerstoelgroep Boekwetenschap & handschriftenkunde, het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis en de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Recensie…

De Frederik Mullerlezing is vernoemd naar Frederik Muller (1817-1881)*, bibliograaf en boekhandelaar te Amsterdam, tevens oprichter van de Bibliotheek van het Boekenvak, die zich thans bevindt in het beheer van de Bijzondere Collecties van de UvA. De eerste Frederik Mullerlezing vond plaats in 2008.

muller-1996

zie ook…

* In 1996 verscheen – ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan van de Bibliotheek van de Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels waarvan Frederik Muller medeoprichter was – een bundel met artikelen over Frederik Muller.

• Marja Keyser, e.a.
Frederik Muller 1817-1881 ; Leven en Werken
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, juni 1997
ISBN 9789060119648
zie bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.