Symposium ‘Praten als Brugman, schrijven als Herp’

Next Post
Previous Post
14 juni 2013 – Symposium ‘Praten als Brugman, schrijven als Herp’

Op 14 juni wordt het symposium ‘Praten als Brugman, schrijven als Herp. Minderbroeders-observanten en het culturele leven in de laatmiddeleeuwse Lage Landen’ in Leiden (Universiteitsbibliotheek) gehouden.

Het symposium ‘Praten als Brugman, schrijven als Herp’, met bijbehorende webtentoonstelling, verkent een nieuw onderzoeksterrein: de invloed van de minderbroeders-observanten op het literaire bedrijf in de Lage Landen tussen circa 1450 en 1550.

Sprekers: Thom Mertens (Universiteit Antwerpen), Judith Keßler (Radboud Universiteit Nijmegen), Koen Goudriaan (Vrije Universiteit Amsterdam).

manuscript-1• De hervormingsbeweging van de minderbroeders heeft in heel Europa sporen in schrift en in druk nagelaten. In de Nederlanden gaven de minderbroeders-observanten een belangrijke impuls aan de ontwikkeling en productie van geestelijke literatuur in de volkstaal. Opvallend is dat zij dit niet alleen deden door zelf als auteur op te treden, maar ook door actief gebruik te maken van het nieuwe medium van de drukpers. Hun rol als ‘mediator’ tussen auteur en drukker was uniek en werkte vernieuwend.

Tijdens het symposium wordt een webtentoonstelling gepresenteerd. Deze tentoonstelling toont handschriften en drukken uit de Leidse collectie die verbonden kunnen worden met de literaire activiteiten van de observanten.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.