‘Revolte is leven’ – Jos Perry over leven en werk van Theun de Vries

Next Post
Previous Post

perry-revolte-2013Jos Perry
Revolte is leven
Leven en werk van Theun de Vries 1907-2005

Ambo|Anthos Uitgevers, augustus 2013
gebonden
ISBN 9789026319839, verkoopprijs € 34,95

[o.a. te koop bij bol.com + leesproef]

Theun de Vries (1907-2005) was een van de meest productieve en meest veelzijdige auteurs in de Nederlandse literatuur. Hij schreef zo’n 160 boeken en publiceerde bijna vijftienhonderd bijdragen in boeken en periodieken. Zijn werk omvat gedichten, novellen, romans, historische non-fictie, essays, reisverslagen, liedteksten, toneelstukken, filmscenario’s en hoorspelen. Hij kreeg heel wat onderscheidingen, waaronder in 1962 de P.C. Hooft-prijs.

Ook was Theun de Vries het boegbeeld van de Communistische Partij van Nederland en jarenlang een graag geziene gast in de landen achter het IJzeren Gordijn.

Acht jaar na De Vries overlijden overziet Jos Perry met ‘Revolte is leven’ voor het eerst leven en werk van een geëngageerd, gedreven schrijver als geheel. De rode draad is de vraag in hoeverre literatuur en politiek elkaar in zijn leven in de weg zaten maar hem ook juist inspireerden. (uitgever)

 Jos Perry (1950) is historicus en biograaf, en verbonden aan Maastricht University. Hij o.a. schreef biografieën van de sociaal-democraat Willem Hubert Vliegen en de negentiende-eeuwse kunstpaus Victor de Stuers. Samen met Wiel Kusters schreef hij Versteende wouden. Mijnen en mijnwerkers in woord en beeld. Zijn boek over Willem Vliegen werd genomineerd voor de Gouden Uil.

over dit boek…

NB – Dit is niet echt de eerste biografie over Theun de Vries. De Groningse historicus Jan van Galen werkt aan een zeer omvangrijke biografie waarvan in 2011 bij uitgeverij Aspekt het eerste deel verscheen: Theun de Vries, een schrijversleven 1907-1945 (zie bij bol).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.