Boekpresentatie ‘Kruisiging in Utrecht’ – een onvoltooid beeld- en dichtproject…

Next Post
Previous Post

kruisiging-2013Op zaterdag 1 juni 2013 om 16.00 uur wordt in KuuB (Ruimte voor kunst & cultuur in Utrecht) het eerste exemplaar van de uitgave Kruisiging in Utrecht, een onvoltooid beeld- en dichtproject van William D. Kuik en Ep Köster aangeboden aan voormalig dichter Ep Köster.

Het programma, georganiseerd door literair theater Salon Saffier, speelt zich af tegen het decor van de (verkoop)tentoonstelling ‘Voor mijn dood niet het museum in’, getekend: Dirkje Kuik in KuuB. Op deze tentoonstelling wordt eenmalig een selectie getoond van werken uit Museum Dirkje Kuik, dat begin dit jaar helaas moest sluiten (zie art. 25-5-2012).

Kruisiging in Utrecht – onvoltooid beeld- en dichtproject uit 1955 – door William D. Kuik, linosneden, & Ep Köster, gedichten 

In 1955 smeedden William (later Dirkje) Kuik en Ep Köster het plan om samen een boekje te maken over Christus’ kruisiging in Utrecht. Inspiratiebron? James Ensor natuurlijk. Kuik zou linosneden maken en Köster, later literair betrokken bij De Luis en nog weer later geur- en smaakpsycholoog, zou het dichtwerk doen. In totaal vijf taferelen: ‘Intocht in Utrecht’, ‘De slapers op het Lucas Bolwerk, ‘Avondmaal in het cafetaria’, ‘Verraderskus’ en ‘Oorgenezing’. Van een uitgave is het echter nooit gekomen, maar alle beelden en drie van de gedichten zijn bewaard gebleven. Voldoende dus om een mooi boekje te maken. 

Het boekje zal verkrijgbaar zijn bij de uitgever, bij Hinderickx & Winderickx en bij enkele Utrechtse boekwinkels.

‘Kruisiging in Utrecht’ verschijnt in de kleine boekjesserie ‘De Utrechtse Boekhoudpers‘, van Salon Saffier, die daarnaast ook enkele malen per jaar het digitaal tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed ‘De Utrechtse Boekhouder‘ uitgeeft.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2MtR62G8o1o[/youtube]E.P. Köster leest het gedicht Stilleven van Dirkje Kuik – onderdeel van een serie van 45 gedichten van de Utrechtse kunstenares Dirkje Kuik, voorgedragen door 45 dichters 

Salon Saffier is een intiem literair theatertje – dat nu 17 jaar bestaat -, waar het accent ligt op literair-historische onderwerpen en dat in de loop der jaren bij het publiek veel waardering heeft geoogst.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.