Standaardwerk over prenten, de populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950

Next Post
Previous Post

boerma-prenten-2014-2Nico Boerma, Aernout Borms, Jo Thijssen
Kinderprenten, centsprenten, volksprenten, schoolprenten – populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950

Uitgeverij Vantilt, november 2014
gebonden, rijk geïllustreerd, 1024 pagina’s, 27,5 x 22 cm
ISBN 9789460041846
verkoopprijs € 89,95 > € 75,00
(o.a. te koop bij bol.com)

Eeuwenlang waren kinder- en volksprenten met voorstellingen van Luilekkerland, Tijl Uilenspiegel, abc’s en Sint-Nicolaas niet weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Kinderen kregen de prenten als beloning voor goede schoolprestaties. Voor volwassenen waren er katholieke heiligenprenten, levenstrappen en allerlei spotprenten. De prenten werden met simpele middelen gedrukt en eventueel handmatig ingekleurd. Ze waren goedkoop en meestal geen lang leven beschoren. Daardoor zijn ze nu zeer zeldzaam. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden ze geleidelijk verdrongen door prentenboeken en strips.

Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten is een groots opgezet en omvangrijk naslagwerk waarin alle aspecten van deze prenten aan bod komen: van uitgevers en drukkers, productietechnieken en prijzen tot thematiek, censuur, verspreiding en gebruik. In het boek zijn bijna 500, dikwijls niet eerder vertoonde afbeeldingen van prenten opgenomen. Door de opzet, vormgeving en talloze illustraties vormt het een ideale kennismaking met een bijzonder hoofdstuk uit de Nederlandse volkscultuur.

Dit uitputtende overzichts- en naslagwerk is een must have voor elke boeken- en prentenliefhebber. 

boerma-grafiek-spreadDe vormgeving van deze uitgave werd verzorgd door Piet Gerards Ontwerpers.

Luxe-editie – Er is ook een luxe-editie van Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten. Aan de luxe-editie is een originele prent toegevoegd. De luxe-editie kost €145.

Symposium – Ter gelegenheid van het verschijnen van Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten vindt bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam op 15 november 2014 een symposium plaats over dit onderwerp. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur.

Verzamelaar Nico Boerma schonk in het voorjaar van 2014 zijn collectie kinderprenten aan de Universiteit van Amsterdam. De waardevolle collectie, met tal van uiterst zeldzame prenten, vormt een belangrijke aanvulling op de verzameling populair drukwerk die al bij de UvA aanwezig was (lees meer).

update 27 februari 2015 – Populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950 werd uitgekozen bij de Best Verzorgde Boeken van 2014

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.