‘Spanning voor 10 cent’ – geschiedenis van de commerciële leesbibliotheken in Breda
•
Geïllustreerde uitgave over de vaak turbulente geschiedenis van de commerciële leesbibliotheken in Breda.
• Rich Thomassen
Spanning voor 10 cent
Leesbibliotheken in Breda
paperback, maart 2023
160 pagina’s, € 22,50
Het boek kan besteld worden via thomassenrich@gmail.com
—
Spanning voor 10 cent beschrijft de vaak turbulente geschiedenis van zo’n vijftig commerciële leesbibliotheken in Breda. Hiervoor deed schrijver Rich Thomassen uitgebreid onderzoek in de verschillende archieven en interviewde kinderen van leesbibliotheekeigenaren en vroegere klanten van de leesbibliotheken.
Commerciële leesbibliotheken waren een bijzonder fenomeen. Ze werden vaak gestart door boekhandelaren die hun handel wilden uitbreiden met het uitlenen van boeken. De eerste commerciële leesbibliotheken in Breda ontstonden omstreeks 1800. Vooral de gegoede burger maakte hiervan gebruik. Diverse bekende boekhandels in Breda, zoals Broese & Peereboom, Van Wees en Nieuwenhuis, hadden zo’n leesbibliotheek.
Maar ook particulieren begonnen regelmatig met een leesbibliotheek. Hun voorkamer stond vol met ontspanningslectuur als detectives, westerns, avonturen- en liefdesromans. Deze leesbibliotheken waren vooral geliefd bij de gewone arbeider die weinig financiën had om (toen) dure boeken te kopen.
Leesbibliotheken stonden in een duister daglicht. Regelmatig deed politie een inval in de plaatselijke leesbibliotheek en nam daarbij diverse lectuur in beslag. Rond 1980 kwam er een einde aan dit soort leesbibliotheken.
Rich Thomassen, woonachtig in Breda, schrijft veelvuldig over populaire cultuur en, strips, o.a. diverse artikelen en boeken over Dick Bos en zijn schepper Alfred Mazure (Maz).
Boekpresentatie – Op vrijdag 17 maart neemt Marike de Nobel, wethouder van Cultuur het eerste 1ste exemplaar in ontvangst in boekhandel Van Kemenade & Hollaers.
zie ook…
- In 2015 verscheen een zeer uitvoerig boek van 490 pagina’s over de opkomst en ondergang van de particuliere leesbibliotheken in ons land van de hand van Hillebrand Komrij.
De ondergang van de particuliere leesbibliotheek.
meer (lezen en vooral kijken) over leesbibliotheken in een drietal artikelen van Hans Krol / Librariana
- LEES- EN VOLKSBIBLIOTHEKEN IN HEEMSTEDE en Haarlem (circa 1920-1970) Deel 1
- Lees-/winkelbibliotheken in Noord-Holland (circa 1900-1975) Deel 2
- Lees-/winkelbibliotheken buiten Noord-Holland Deel 3 + buitenland
Geef een antwoord