‘En MAZ creëerde Dick Bos’ – nieuwe uitgave van Rich Thomassen

Next Post
Previous Post

thomassen-dickbos-2014Rich Thomassen
En MAZ creëerde Dick Bos

Uitgeverij Aspekt, augustus 2014
softcover, illustr., 348 pagina’s
ISBN 9789461534460, verkoopprijs € 24,95
[o.a. te koop bij bol.com]

En Maz creëerde Dick Bos vertelt de ontstaansgeschiedenis van deze stripheld, maar ook het levensverhaal van tekenaar Alfred Mazure (1914-1974).

Honderdduizenden kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog verslonden de beeldromans van Dick Bos. Dankzij zijn jiu-jitsu was de stripheld onverslaanbaar. Het leidde ertoe dat kinderen op straat de jiu-jitsu-grepen in praktijk brachten, het zogenaamde Bossen. Toen de Duitse bezetter de strip wilde inzetten voor Duitsland, weigerde tekenaar Maz (pseudoniem voor Alfred Mazure) de blanco cheque. Vervolgens werd de strip verboden. Na de oorlog, toen Dick Bos weer verscheen, ontstond er een hetze tegen deze beeldromans die de jeugd zouden vergiftigen.

Alfred Mazure tekende onder het pseudoniem Maz vele strips, schreef boeken, verzorgde illustraties voor boeken en tijdschriften en maakte films.

Rich Thomassen schreef diverse artikelen en boeken over Dick Bos en zijn schepper Alfred Mazure (Maz). Tevens verzorgde hij een aantal drukbezochte tentoonstellingen die ervoor zorgden dat Dick Bos, de stripheld uit de tweede wereldoorlog, herontdekt werd.‘En MAZ creëerde Dick Bos’
 is een verbeterde en sterk uitgebreide versie van het eerder in 2003 verschenen ‘De wereld van Dick Bos’, uitgeverij Elmar, ISBN 9789038913773.

Rich Thomassen stelde een bibliografie samen met een overzicht van de strips, het illustratiewerk, boeken, cartoons, reclamemateriaal, tijdschriften waarin hij gepubliceerd heeft, advertenties en films van Mazure. Deze uitgave, Van Alfred Mazure tot MAZ, is exclusief verkrijgbaar bij Stripwinkel Dick Bos in Rotterdam.

thomassen-2thomassen-3

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.