De ondergang van de particuliere leesbibliotheek

Next Post
Previous Post

Hillebrand Komrij
komrij-leesbibliotheek-2015De ondergang van de particuliere leesbibliotheek

Vereniging FuManchu, 2015
gebonden, linnen rug, 492 pagina’s, illustr.
ISBN 9789082277920, verkoopprijs € 70,00

inmiddels is de 2e druk verschenen!
(inmiddels ook bijna uitverkocht, nog enkele exemplaren)
Prijs: 70 euro (ex porto) te bestellen bij Vereniging FuManchu


een nieuw standaardwerk over de particuliere/commerciële lees- en winkelbibliotheken in de 20e eeuw door Hillebrand Komrij i.s.m. de Vereniging FuManchu

Hillebrand Komrij stelde het uitvoerig boekwerk met talrijke illustraties samen onder de titel: ‘De ondergang van de particuliere leesbiblotheek’. Het bijna 500 pagina’s tellende boek bevat een overzicht van het wel en wee van de commerciële leesbibliotheekhouders en de problemen waarmee deze branche te maken kreeg. De draad wordt opgepakt rond het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw tot aan het einde van deze branche eind jaren 60, begin jaren 70.

In de tijd na de Tweede Wereldoorlog, vooral vóór de komst van de televisie, was de leeshonger in Nederland enorm. In die leeshonger werd voorzien door de leesbibliotheken en buurtbibliotheken. Die zijn niet helemaal vergelijkbaar met onze huidige Openbare Bibliotheken, want deze leesbibliotheken waren vaak commerciële instellingen, bijvoorbeeld gevestigd in een boekhandel of in een tabakszaakje.
(uit ‘De koning en de kroonprins’ – KB blog, Arno Kuipers, 13 augustus 2014)

Later zal nog een afzonderlijke uitgave verschijnen met namen en adressen van alle voormalige leesbibliotheekhouders in Nederland.

  • website vereniging Fu Manchu
  • doel van deze vereniging is “Het vastleggen van achtergrondgegevens over oplage, drukken, stofomslagen, illustrators, uitgevers etc. uit de periode jaren 1920 tot 1960 van vooral detective boeken”.

meer over leesbibliotheken in een drietal artikelen van Hans Krol / Librariana

leesbibliotheek-staal

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.