‘Quarantaine. Dagboek in tijden van besmetting’ – Ilja Leonard Pfeijffer

Next Post
Previous Post

 


In het voorjaar van 2020 viel de wereld ten prooi aan een pandemie ten gevolge van het Sars-CoV-2-virus. Noord-Italië behoorde tot de zwaarst getroffen gebieden ter wereld. Ilja Leonard Pfeijffer deed vanuit Genua in dagboekvorm vrijwel live verslag voor de kranten.

• Ilja Leonard Pfeijffer
Quarantaine
Dagboek in tijden van besmetting
De Arbeiderspers, november 2020
9789029540230, paperback, 208 pagina’s, € 22,50

<< o.a. te koop via bol.com >>


“In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn […]. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus […]. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.”

Dat schreef Ilja Leonard Pfeijffer op 20 april in zijn ‘Viraal dagboek’, dat van 9 maart tot en met 26 juni in dagelijkse afleveringen in NRC Handelsblad en De Standaard verscheen. Dat dagboek is voor deze boekuitgave aangevuld met de ontbrekende zaterdagen.
Dit is een uniek dagelijks verslag van de ontwrichtende gevolgen van het sars-cov-2-virus, dat zich weliswaar mondiaal verspreidde maar keihard toesloeg in Noord-Italië, met name ook in Genua, waar Pfeijffer woont. (uitgever)

Dit is nr 313 in de reeks Privé-domein.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.