‘Met Parijse pen’ – literaire omzwervingen in de voetsporen van beroemde schrijvers

Next Post
Previous Post

 


De pen van Margot Dijkgraaf belicht tien grote Nederlandse en Franse schrijvers en hun personages in Parijs. De foto’s van Bart Koetsier volgen op unieke wijze hun literaire route door de lichtstad.

• Margot Dijkgraaf, Bart Koetsier (fotograaf)
Met Parijse pen
Boom, november 2020
9789024432486, hardcover,
200 pagina’s, € 29,90

<< o.a. te koop via bol.com >>

Aan de hand van Patrick Modiano ontdekken we een ander Montmartre, Remco Campert laat ons de destijds arme oostkant van de stad zien, Michel Houellebecq leidt ons van de Parijse hoogbouw bij de périphérique naar de Sorbonne, Leïla Slimani volgen we van Pigalle naar de Champs-Elysées, en met Adriaan van Dis wandelen we van het rijke Jardin de Luxembourg naar Château-Rouge, de Afrikaanse wijk.

Parijs is een stad met enorme contrasten, een stad van rijkdom en extreme armoede. Je vindt er de hipste cafés, maar ook minuscule, donkere kroegen met een hoogbejaarde dame achter de toog, een veel te dikke kater aan haar zijde. Het verleden is direct of indirect nog zichtbaar in het straatbeeld van Parijs. Je kunt jezelf verliezen in de grote stad, je verloren voelen, je kunt dwalen om te verdwalen, dingen vinden waarvan je niet wist dat je ze zocht, scènes zien die je nooit eerder hebt gezien. (uitgever)

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus (NRC), schrijver en curator van literaire en culturele evenementen in Frankrijk en Nederland. [wikipedia]

Bart Koetsier is een Nederlands documentair en portretfotograaf wonend in Parijs. Een constante in zijn werk is de sterk cinematografische sfeer. Zijn serie ‘Taillights Fade’, een persoonlijk document van Europa aan het begin van de 20ste eeuw werd gepubliceerd in talloze internationale tijdschriften. [foto’s Literary wanderings in Paris’]

> Eerder bij BoB signaleerde ik vier boeken van Margot Dijkgraaf:

.    .    

 

Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014), Spiegelbeeld en schaduwspel (2018), Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France ( 2018) en Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franse letteren (2020).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.