Professor Van Winterprijs 2021 voor ‘De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw’

Next Post
Previous Post


4 november 2021 | Journalist en historisch onderzoeker Enny de Bruijn heeft voor haar boek ‘De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw’ de Professor Van Winterprijs ontvangen. De tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland.

• Enny de Bruijn
De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw
Prometheus, 2019

< o.a. te koop via bol.com >


‘Enny de Bruijn heeft een indringend en relevant boek van uitzonderlijke schoonheid geschreven. Het komt maar zelden voor dat een historicus er zo overtuigend in slaagt om aan de hand van één enkele collectie van egodocumenten een boerendorpsgemeenschap in zoveel verschillende facetten tegen het licht te houden. En dat gebeurt dan ook nog in een verhalende stijl waar menig romanschrijver de pen bij aflikt.’ (jury)

De Professor Van Winterprijs 2021 werd uitgereikt in de hervormde kerk te Herwijnen, waar een belangrijk deel van de geschiedenis zich afspeelt.
De jury koos unaniem voor het boek van journalist en historisch onderzoeker Enny de Bruijn, omdat zij niet alleen haar materiaal beheerst, maar ook de kunst van de interpretatie en die van haar pen.

Enny de Bruijn (1968) is historisch onderzoeker, journalist en schrijver. Ze studeerde Nederlands en promoveerde op een biografie van Jacob Revius. Daarnaast publiceert ze over zeventiende-eeuwse literatuur, over de biografie en over de lokale impact van de zestiende-eeuwse Reformatie in Nederland. Ze werkt parttime als redacteur bij het Reformatorisch Dagblad. [website Enny de Bruijn]

De Professor Van Winterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland verschenen in de periode 2019-2020.
 Het prijzengeld is ter beschikking gesteld door de Stichting Prof. Van Winterfonds en bedraagt € 3.500,-. De jury, samengesteld onder auspiciën van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, bestond uit prof. dr. Hanno Brand, dr. Sophie Elpers, prof.dr. Renger de Bruin, prof.dr. Elise van Nederveen Meerkerk en dr. Joost Rosendaal.

Neerlandica Enny de Bruijn beschrijft aan de hand van de brieven het rauwe leven in het 17de-eeuwse Herwijnen. Aandachtige geschiedschrijving van de beste soort.
(Recensie NRC, 04-10-2019)

————————————————

  • Professor Van Winterprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste boek op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland (2-jaarlijks)

winnaars
2021 - Enny de Bruijn, De hoeve en het hart - een boerenfamilie in de Gouden Eeuw (Uitgeverij Prometheus)
2019 - Lennert Savenije, Nijmegen, collaboratie en verzet - een stad in oorlogstijd (Uitgeverij Vantilt)
2017 - Janny Bloembergen-Lukkes, Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995 - groot geworden, herkenbaar gebleven (Uitgeverij Verloren)

De organisatie van de 2-jaarlijkse Professor Van Winterprijs is in handen van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. De geldprijs van 3500 euro wordt ter beschikking gesteld door het Prof. Van Winterfonds en werd in 2003 voor het eerst uitgereikt.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.