‘De letterkast’ – een roman over het leven van grafisch kunstenaar Fré Cohen

Next Post
Previous Post

Edith Brouwer reconstrueert het leven van Fré Cohen. Ze schetst niet alleen een prachtig portret van een bevlogen kunstenaar maar ook een beeld van de jaren twintig in Amsterdam, gevolgd door de dreiging en de vernietigende kracht van het fascisme.

• Edith Brouwer
De letterkast
Een roman over het leven van Fré Cohen
Orlando, november 2021
9789083166308, paperback, 192 pagina’s, € 22,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

Grafica Fré Cohen (1903-1943) groeit op in een socialistisch arbeidersgezin in Antwerpen en Amsterdam. Al jong blijkt dat Fré aanleg heeft om te tekenen en ze wil dan ook niets liever dan haar talent ontwikkelen. Vanzelfsprekend is dat echter niet in die tijd: vrouwen strijden voor stemrecht, worden geacht te trouwen en te stoppen met werken, en in de jaren na de Eerste Wereldoorlog is Europa nog behoorlijk ontwricht. In de jaren twintig waait er desondanks een optimistische wind in Amsterdam, en de Socialistische Internationale en de vredesbeweging brengen jongeren uit heel Europa bij elkaar. In deze kringen blijft het talent van Fré niet onopgemerkt en begint ze affiches, boekomslagen en brochures te maken.

Wanneer in de jaren dertig de economische crisis toeslaat en het fascisme opkomt, wordt Fré steeds meer geconfronteerd met haar Joodse achtergrond, tot ze haar werk niet langer openlijk kan doen en moet onderduiken.  (uitgever)

 

zie ook…

Overzicht van leven en werk van Fré Cohen (1903-1943), één van de meest vooraanstaande vormgevers van de Amsterdamse School, verschenen bij een tentoonstelling in Museum Het Schip in Amsterdam (van 2-11-2021 t/m 04-09-2022) over kunstenares en grafica Fré Cohen.

• Ton Heijdra
Grafisch Kunstenares Fré Cohen
Vorm en idealen van de Amsterdamse School
Museum Het Schip, oktober 2021
9789082921144, softcover, 204 pagina’s, € 27,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.