Hieronymus van Alphen Prijs 2021 toegekend aan Aernout Borms

Next Post
Previous Post


6 november 2021 | De Hieronymus van Alphen Prijs 2021 is toegekend aan Aernout Borms. Deze prijs van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) werd gisteren uitgereikt tijdens een studiedag van de stichting in Groningen.

‘De winnaar van dit jaar is al vele decennia verzamelaar van diverse genres op het gebied van oude kinderboeken. En vaak heeft hij tijdens studiedagen onze SGKJ-vrienden kennis laten maken met een deel van zijn overweldigende collectie, steeds met een zeer deskundige toelichting. SGKJ-leden konden (en kunnen) altijd een beroep op hem doen als ze voor een onderzoek en/of publicatie een boek nodig hadden dat in geen enkele openbare instelling te vinden was.’
(uit het juryrapport)

‘Een bijzondere categorie binnen zijn collectie bestaat uit centsprenten, of ruimer gesteld, uit kinderprenten, volksprenten, centsprenten en schoolprenten. Daarover publiceerde hij samen met drie andere deskundigen in 2014 bij uitgeverij Vantilt een boek van meer dan duizend pagina’s, met als ondertitel: ‘Populaire grafiek in de Nederlanden.’ (zie elders bij BoB)

Aernout Borms en zijn vrouw schonken een groot deel van hun verzameling centsprenten aan de Koninklijke Bibliotheek. (zie Centsprenten bij de KB)

Jury – De jury voor de Hieronymus van Alphen prijs 2021 bestond uit Jo Thijssen, Jant van der Weg-Laverman en Marit van der Veer. Het volledige juryrapport zal binnenkort op de website van de stichting (www.hetoudekinderboek.nl) te vinden zijn.

  • Hieronymus van Alphen Prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur (2-jaarlijks)

winnaars
2021 - Aernout Borms
2019 - Helma van Lierop-Debrauwer
2017 - Joke Linders-Nouwens

De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) heeft in 2000 de Hieronymus van Alphen Prijs ingesteld. De prijs bestaat uit een toepasselijk beeldje van beeldend kunstenaar Marion Ruting en een oorkonde. De prijs wordt sinds 2008 eens in de twee jaar uitgereikt.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.