‘Mijn boekhandel in Caïro’ – Nadia Wassef: het begon als een onbezonnen idee

Next Post
Previous Post

 


In 2002 begon Nadia Wassef met haar zus Hind en hun goede vriendin Nihal een boekhandel in Caïro. Het was een onbezonnen idee in een land dat na decennia aan falend beleid in een economische en culturele crisis was geraakt. Er was geen infrastructuur en voor zover bekend ook geen markt voor boeken. Toch gingen de drie jonge vrouwen niet gehinderd door enige kennis aan de slag.

• Nadia Wassef
Mijn boekhandel in Caïro
De Geus, nov. 2022
9789044545333, paperback,
256 pagina’s, € 22,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

In Wassefs geestige, openhartige terugblik op de jaren waarin hun winkel, Diwan, uitgroeide tot een geliefde boekhandelsketen, laat ze zien hoe hun keuzes van invloed waren. In een door islam gedomineerde samenleving benadrukten zij door hun selectie boeken juist de pluriformiteit van de Egyptische cultuur en geschiedenis. In een door mannen gedomineerde stad werd Diwan een ontmoetingsplaats voor vrouwen, niet in de laatste plaats door die zeldzaamheid: een schone wc. Zo vertelt Wassef via de ontstaansgeschiedenis van deze geliefde plek ook het grote verhaal van Egypte. (uitgever)

Wassef, her sister Hind and their friend Nihal Schawky dreamed of a different kind of space: a multilingual bookstore that would allow readers to browse work from legendary Egyptian authors like Nobel laureate Naguib Mahfouz but also a wide array of emerging voices from across the Arab world — as well as titles from the United States and Europe. A place where women would feel safe from the sexual harassment they often experienced on Cairo’s streets. A shop that didn’t just sell books but fostered community.
(Lees artikel Washington Post, 14-11-2021)

Nadia Wassef is een van de oprichters van de Egyptische boekhandelsketen Diwan. Ze studeerde onder meer Engels en antropologie in Londen en Caïro. Drie keer achter elkaar stond ze op de Forbes-lijst van 200 machtigste vrouwen van het Midden-Oosten. Inmiddels woont ze in Londen met haar twee dochters.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.