Ludo Simons schrijft cultuurgeschiedenis ‘Het boek in Vlaanderen sinds 1800’

Next Post
Previous Post

simons-vlaanderen-2013Ludo Simons
Het boek in Vlaanderen sinds 1800
Een cultuurgeschiedenis

Uitgeverij Lannoo, juni 2013
Gebonden met stofomslag, 640 pagina’s
ISBN 9789020983746, verkoopprijs € 49,99
[bestel + leesfragment] [ook als ebook]

Meer nog dan in andere landen biedt het boek in Vlaanderen stof voor een alternatieve cultuurgeschiedenis, die de ontwikkeling van onze samenleving in de jongste twee eeuwen bekijkt vanuit de rol die het boek daarin heeft gespeeld.

25 Jaar na zijn eerste, meermaals bekroonde editie van de ‘Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen’ (1984/1987), brengt Ludo Simons nu een volledig herwerkte en uitgebreide uitgave waarin hij beschrijft hoe het boek in Vlaanderen tot halverwege de 20ste eeuw nauw verbonden was met de diverse maatschappelijke stromingen en hoe het in de laatste halve eeuw onderworpen werd aan marktstrategieën die het ‘product’ een wezenlijke mutatie deden ondergaan. (uitgever)

Prof. dr. Ludo Simons (Turnhout 1939) is emeritus hoogleraar Boek- en bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven en lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
Hij was conservator van het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven – het huidige Letterenhuis – te Antwerpen, directeur van de Antwerpse Stadsbibliotheek – de huidige Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – en hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen. Hij promoveerde in de Germaanse filologie bij Albert Westerlinck en schreef een aantal boeken over literatuur- en cultuurgeschiedenis.

Boekpresentatie – Op 15 mei 2013 werd ‘Het boek in Vlaanderen sinds 1800’ gepresenteerd in het Letterenhuis te Antwerpen (zie een korte impressie bij Le Blog de CDR).

(lees inhoud en het eerste hoofdstuk, klik op de pagina voor fullscreen weergave)

over dit boek…

update 8 mei 2014
Professor emeritus dr. Ludo Simons ontvangt de tweejaarlijkse Frans Drijversprijs voor de belangrijke herwerkte en uitgebreide uitgave van ‘Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis’. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens een culturele plechtigheid op zaterdag 18 oktober 2014 in Wezemaal. (GVA)

NB

simons-geschiedenis-1984-1987

Van de eerdere, tweedelige versie van dit boek, Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen, zijn bij Google Books gedeelten van deze uitgave digitaal in te zien.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.