Verzamelkoorts – de veelzijdige collecties van Museum Meermanno-Westreenianum

Next Post
Previous Post

meermanno-verzamelkoorts-2013Aafke Boerma (red.), e.a.
Verzamelkoorts
de veelzijdige collecties van Museum Meermanno-Westreenianum

Museum Meermanno | Huis van het Boek, maart 2013

softcover, genaaid, illustr., 94 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 9789081340205, verkoopprijs € 14,95

[te koop bij Museum Meermanno]


Op 15 maart 2013 nam Museum Meermanno afscheid van Jos van Heel, die twintig jaar als conservator oude collectie aan het museum verbonden was. Ter gelegenheid van dit afscheid werd een bundel samengesteld met bijdragen over de verschillende deelcollecties van het museum.

Ton Brandenbarg (oud-directeur) beschrijft In het eerste hoofdstuk de ontwikkeling van het museum, toen nog Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum, vanaf het begin van de jaren negentig. De verzelfstandiging van de Rijksmusea werd toen in gang gezet en men ging meer naar buiten treden. Een ontwikkeling waarbij Jos van Heel een belangrijke rol speelde.

In de volgende bijdragen wordt ingegaan op de verzamelingen die baron van Westreenen (1783-1848) bijeenbracht. Het museum, vroeger het woonhuis van de baron, ademt nog altijd de sfeer van de 19e-eeuwse verzamelaar. Naast de prachtige boekzaal is een ruimte waar de collectie oudheden is opgesteld.

Maarten Raven en Ruurd Halbertsma (beiden conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden) schrijven over de Egyptische collectie en over de Griekse vazen. Interessant om te lezen zijn de verhalen over hoe verschillende belangrijke stukken werden verworven.

Martine Meuwese (Universiteit Utrecht) laat haar licht schijnen over de middeleeuwse handschriften. Baron van Westreenen bouwde een colectie op van zo’n 250 manuscripten, waarvan een deel afkomstig was van zijn oom Johan Meerman (1751-1815). Deze oom en diens vader waren beiden grote boekenverzamelaars en een inspiratiebron voor neef Willem, die zijn eerste aankopen al deed toen hij veertien jaar was.

De bijdrage van Rudi Ekkart (oud-directeur) is gewijd aan de wereldberoemde verzameling incunabelen. De baron bracht in vijftig jaar een collectie bijeen van 1250 verschillende titels, met daarbij nog honderden verschillende edities. Doordat zijn kasboeken en briefwisselingen bewaard zijn gebleven is een gedetailleerd beeld verkregen van de opbouw en verwerving van zijn collectie.

Als het over de verzamelaar Van Westreenen gaat ligt de nadruk bijna altijd op de handschriften en incunabelen. Maar uit de bijdrage van Willem Heijting (Bijz. Coll. VU) over de boeken uit de periode 1501-1848 blijkt dat er – na het overlijden van de baron – 20.000 boeken uit deze periode aanwezig waren. Heijting geeft naast een beschrijving van deze collectie een breder beeld van de negentiende-eeuwse boekverzamelaars en bibliofielen.

Illustraties – Naast het tekstgedeelte bevat deze bundel 32 fotopagina’s met bijzonder mooie afbeeldingen van voorwerpen en geschriften uit de verschillende verzamelingen.

zie ook…

heel-verzamelaars-2012

•• Een deel van de bijdragen in deze bundel werd eerder uitgesproken op het symposium ‘Een wereld van verzamelaars en geleerden’ op 23 november 2012. Op deze bijeenkomst werd het boek ‘Een wereld van verzamelaars en geleerden. De familiearchieven van Meerman, Van Westreenen en Van Damme in het Museum Meermanno-Westreenianum’ gepresenteerd. Dit boek werd geschreven door Jos van Heel.

meermanno-holtrop-2013

•• Tijdens de afscheidsbijeenkomst op 15 maart kreeg het museum van Jos van Heel een bijzondere uitgave aangeboden: A landmark in bibliography. Jan Willem Holtrop on the study of early printed books from the Low Countries’.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.