‘Leve het Latijn’ – Geschiedenis en schoonheid van een nutteloze taal

Next Post
Previous Post

Nicola Gardini
Leve het Latijn
Geschiedenis en schoonheid van een nutteloze taal

Wereldbibliotheek, juni 2019
ISBN 9789028427747, paperback, 256 pagina’s, € 22,99

o.a. te koop bij bol.com >>


Een strenge en heldere denker als Lucretius analyseerde de materie in de wereld in het Latijn. De dichter Propertius vertelde met een duizelingwekkende diversiteit in registers over de liefde en het sentiment. Julius Caesar toonde briljant aan hoe de taal kan worden gebruikt om de werkelijkheid naar je hand te zetten. Een werk als de Aeneis van Vergilius, dat bepalend is geweest voor de manier waarop wij naar onze wereld en de wereldgeschiedenis kijken, is geschreven in het Latijn.

Gardini brengt met Leve het Latijn de liefde voor die taal op ons over met een onuitputtelijke intellectuele nieuwsgierigheid. Hij moedigt ons aan om ons te verdiepen in een beschaving die nooit is geëindigd en waarvan ook wij deel uitmaken. Zoals Gardini het zelf verwoordt: ‘Latijn is het belangrijkste monument dat er bestaat voor de cultuur van het woord en het geloof in de kracht van taal.’ Leve het Latijn toont de schoonheid en zeggingskracht van een ‘dode’ taal die nog steeds springlevend is. (uitgever)

  • Nicola Gardini (1965) is schrijver van fictie en non-fictie, en doceert Italiaans in Oxford. Leve het Latijn is zijn eerste vertaling in het Nederlands.
  • vertaald uit het Italiaans door Emilia Menkveld

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.