‘De krant’ – het eerste deel van een serie over de geschiedenis van de media

Next Post
Previous Post

Huub Wijfjes, Frank Harbers
De krant
een cultuurgeschiedenis

Boom, juni 2019
ISBN 9789024419814, paperback, 368 pagina’s, € 35,90

o.a. te koop via bol.com >>

In 1618 verscheen het oudste nog bewaard gebleven exemplaar van een Nederlandse krant: de Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. De Republiek was daarmee een van de eerste landen waar een gedrukte krant werd gemaakt en verspreid. Nederland heeft sindsdien altijd vooropgelopen op het gebied van media-innovatie.

De krant is een enerverende geschiedenis van journalisten, drukkers, lezers en het nieuws – steeds heter van de naald en altijd midden in maatschappij, politiek en cultuur. Dit boek beschrijft de opkomst van scherpe opinies in de kranten van de achttiende eeuw, het ontstaan van de politieke krantenidentiteiten in de moderne tijd, het oorlogsverleden van kranten als De Telegraaf en Trouw, en de groei naar de dikke, geïllustreerde kranten van nu. Hoe heeft de krant zich inhoudelijk ontwikkeld in de loop van vier eeuwen? Zijn er historische lijnen te trekken als je kijkt naar de relatie tussen journalistieke cultuur en publieke opinie? En hoe ziet de toekomst van de krant eruit? (uitgever)

Huub Wijfjes (1956) is hoogleraar in de Geschiedenis van Radio en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam en universitair hoofddocent Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Frank Harbers (1983) is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij onderzoek doet naar persgeschiedenis, narratieve journalistiek en journalistieke innovatie.

Boekpresentatie – Op 26 juni 2019 is het boek ‘De krant – Een cultuurgeschiedenis’ gepresenteerd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

  • Geschiedenis van de media – De krant is onderdeel van een ambitieuze serie handboeken over de geschiedenis van de media. De volgende delen gaan over radio, televisie en nieuwe media. Verschijnt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.