‘Kieviet’ – biografie van de schrijver van Dik Trom

Next Post
Previous Post

Over de Noord-Hollandse schoolmeester Johan Kieviet die met de stoute Dik Trom een revolutie in de Nederlandse kinderliteratuur teweegbracht.

• Ton van der Lee
Kieviet
Biografie van de schrijver van Dik Trom

Ambo | Anthos, oktober 2019
9789026343520, hardcover, 352 pagina’s, € 24,99

o.a. te koop via bol.com >>

Na de zomer verschijnt bij Uitgeverij Ambo | Anthos de biografie van C. Joh. Kieviet, die vooral bekend is geworden als de schrijver van de boeken over Dik Trom.

Het is het einde van de negentiende eeuw en Nederland is in een rap tempo aan het veranderen. Op vrijwel ieder gebied vinden er revolutionaire ontwikkelingen plaats: de mobiliteit wordt groter, de communicatie makkelijker en Nederland wordt op veel gebieden moderner. Maar de literatuur verandert maar langzaam, en met name de kinderliteratuur blijft stoelen op braafheid en stichtelijkheid. Tot in een klein dorpje in Noord-Holland schoolmeester Johan Kieviet het stoute personage Dik Trom bedenkt. Het betekent niets minder dan een revolutie in de Nederlandse kinderliteratuur.

Ton van der Lee is de achterkleinzoon van C. Joh. Kieviet en heeft hierdoor toegang tot exclusieve archieven en bijzondere familieverhalen. Aan de hand van het veranderende Nederland laat hij zien hoe de inventieve Kieviet kwam tot het bijzondere personage Dik Trom, dat zou uitgroeien tot een icoon. (uitgever)

Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) was een Nederlandse onderwijzer en schrijver van jeugdboeken. Publicerend onder de naam C. Joh. Kieviet schreef hij zo’n vijftig boeken. Hij werd vooral beroemd als schepper van de beroemde romanfiguur Dik Trom, waarvan het eerste deel ‘Uit het leven van Dik Trom’ in 1891 verscheen bij uitgeverij Kluitman. [wikipedia]

Ton van der Lee (1956) is schrijver, journalist, documentairemaker en scenarist. Hij deed verslag van diverse (burger)oorlogen. Van der Lee publiceerde zeven boeken over Afrika, een roman en drie kinderboeken, met de achterkleinzoon van Dik Trom in de hoofdrol. [wikipedia]

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.