Gouden Griffel en Gouden Penseel 2019 uitgereikt bij start Kinderboekenweek

Next Post
Previous Post

1 oktober 2019 | De Gouden Griffel 2019 voor het best geschreven kinderboek is gewonnen door Gideon Samson met het boek Zeb., met illustraties van Joren Joshua. Het Gouden Penseel voor het best geïllustreerde kinderboek ging naar Yvonne Jagtenberg met haar boek Mijn wonderlijke oom. De prijzen werden uitgereikt op het Kinderboekenbal waarmee traditioneel de Kinderboekenweek van start gaat.

Zeb.
In Zeb. vertelt een groep klasgenoten de wonderlijke verhalen die zich bij hen in de klas afspelen. Saillant detail: één van hen is een zebra. Dergelijk absurdisme staat centraal in Zeb. en maakt het tot een boeiend verhaal, dat op een verfrissende wijze wordt ondersteund door de illustraties van graffitikunstenaar Joren Joshua.

Gideon Samson
Zeb.
Leopold, 2018
o.a. verkrijgbaar bij bol.com >>

De Griffeljury over Zeb.:
‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’

Mijn wonderlijke oom
Mijn wonderlijke oom is een ode aan filmmaker Jacques Tati en zijn film Mon oncle, tevens het alter ego van Tati. In Mijn wonderlijke oom wordt de oom, Monsieur Hulot, gevraagd om een dag op zijn neefje Gerard en diens teckel Dalí te passen. Gerard groeit op in een kil, modern huis waar humor en kattenkwaad schaars zijn, iets wat zijn prettig gestoorde oom allerminst aanstaat.

Yvonne Jagtenberg
Mijn wonderlijke oom
Rubinstein, 2018
o.a. verkrijgbaar bij bol.com >>

De Penseeljury over Mijn wonderlijke oom:
‘Het boek is in alle opzichten een ode aan de kracht van de verbeelding. Zo kan een gebouw ogen krijgen die van alles zien en verandert het schijnsel van de schemerlamp in een veilige hondenmand. Het is een pleidooi voor vrijheid, voorstellingsvermogen en avontuur. Die maken het leven rijker dan de angstige houding van de ouders. Al deze aspecten bij elkaar maken Mijn wonderlijke oom tot een vrolijk, uitdagend boek dat uitnodigt tot meerdere keren lezen en bekijken.’

 

De Boekensleutel – Ted van Lieshout kreeg voor zijn boek ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ de Boekensleutel uitgereikt. De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek dat bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury gezamenlijk, wordt toegekend.

Ted van Lieshout
Ze gaan er met je neus vandoor
Leopold, 2018
o.a. verkrijgbaar bij bol.com >>

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.