‘Is u bekend met het alfabet’ – verhalen uit 50 jaar boekhandel Athenaeum

Next Post
Previous Post

casteren-alfabet-2016-2Joris van Casteren
Is u bekend met het alfabet
verhalen uit een boekhandel

Bas Lubberhuizen, november 2016
160 pagina’s
> paperback € 17,99 | bestel

Op 15 september 2016 bestond boekhandel Athenaeum precies vijftig jaar. De legendarische uitgever Johan Polak (1928-1992) richtte de boekhandel op 15 september 1966 op.

In veel opzichten doet de Amsterdamse Athenaeum Boekhandel denken aan de Bibliotheek van Babel uit het beroemde, gelijknamige verhaal van Jorge Luis Borges. Er zijn veelhoekige kamers, geheime galerijen en verborgen balustrades, met een boekenhoeveelheid die alles lijkt te omvatten wat ooit is geschreven.

Dit boekenheelal aan het Spui bestaat deze herfst vijftig jaar.
Om dit heugenswaardige gegeven luister bij te zetten reisde Joris van Casteren als een postmoderne Borges rond door het legendarische verhaal dat een halve eeuw Athenaeum heeft opgeleverd.
Hij sprak met vaste bezoekers, schrijvers, uitgevers en verkopers uit heden en verleden, spitte de ontstaansgeschiedenis door en reconstrueerde de tumultueuze beginjaren. Deze schat aan informatie toverde hij in zijn kenmerkende stijl om tot een onweerstaanbare literair-journalistieke grensverkenning. Zo is Is u bekend met het alfabet? niet alleen de biografie van een boekenpaleis geworden, maar ook een verhalentheater waar alle liefhebbers van karakteristieke boekhandels graag in zullen ronddwalen. (uitgever)

over dit boek…

Met Google streetview binnenkijken bij boekhandel Athenaeum aan het Spui in Amsterdam. Klik op de foto hieronder en loop eens rond in een van de beste boekhandels in Nederland.

athenaeum-exterieur-2013

Gezien bij Boekendingen, mei 2013

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.