Nieuwe boekenreeks: ‘Rondom Couperus’

Next Post
Previous Post

Rondom Couperus is een reeks waarin door Louis Couperus bewonderde en beïnvloede of anderszins aan Couperus verwante literaire teksten van rond 1900 zullen worden uitgegeven.

22-11-2016 | Couperus’ werk heeft niet toevallig de tand des tijds doorstaan: het is moderner dan dat van menig schrijvende tijdgenoot. Couperus’ grootsheid heeft er echter wel toe geleid dat het soms lijkt of hij de enige Nederlandse schrijver van rond 1900 is die het lezen nog waard is.

Hoewel Couperus’ werk zogenaamd nooit ‘school heeft gemaakt’ zijn er in de Nederlandse literatuur van rond 1900 wel degelijk werken met onmiskenbare invloed van de Haagse meester te vinden. Deze zijn echter doorgaans ‘vergeten’ en antiquarisch moeilijk te vinden. Dat geldt ook voor enkele romans van over de grenzen die opvallende intertekstuele verbanden met Couperus’ oeuvre hebben.

De reeks Rondom Couperus wil daar op bescheiden wijze verandering in brengen en deze werken opduikelen en weer beschikbaar maken. Dit ter literair genoegen van de Couperusfan maar ook van de liefhebber van negentiende-eeuwse- en fin-de-siècle-literatuur.

loghem-fokel-2016Verschenen – Als eerste deel verscheen van M.G.L. van Loghem ‘Fokel‘ (1898) – zie bij bol.com
Een Couperiaanse roman over een verderf zaaiende Friese femme fatale.

In voorbereiding
Cécile de Jong van Beek en Donk Hilda van Suylenburg (1897)
Een anti-Eline Vere die echter de Haagse fin-de-siècle-wereld prachtig uitvoerig van binnenuit beschrijft. Daarnaast zou Cornélie uit Langs lijnen van geleidelijkheid deels op de schrijfster zijn gebaseerd.

Henri Borel Vlinder (1901)
Een verguisde en vergeten Eline Vere-epigoon, echter zodanig over the top dat het verplichte leesvoer is voor elke oververfijnde Couperusfan.

Gabriele d’Annunzio De triomf van de dood (1894)
Couperus bewonderde het werk van d’Annunzio zeer en hun sociale werelden overlapten ook. Deze klassieke roman van d’Annunzio behoort tot de indrukwekkendste van het Europese fin de siècle.

Maurits Wagenvoort De dromers (1900)
Couperus vond dit een van de mooiste werken van zijn goede vriend. Een in Parijs gesitueerde decadente roman met opvallende intertekstuele verbanden met Langs lijnen van geleidelijkheid.

De reeks wordt uitgegeven bij Astoria Uitgeverij en verzorgd door fin-de-siècle-kenner Sander Bink van rond1900.nl.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.