‘Deze dag, een leven’ – de biografie van Astrid Lindgren

Next Post
Previous Post

Jens Andersen
Deze dag, een leven
De biografie van Astrid Lindgren

Ploegsma, november 2016
hardcover, 448 pagina’s, € 35,00 | o.a. te koop bij bol.com

Avontuurlijk, fascinerend en ontroerend, zo noemt Uitgeverij Ploegsma de biografie over het leven van de wereldberoemde Zweedse auteur. Vertaalster Lammie Post-Oostenbrink kan het bevestigen. ‘Je krijgt een heel mooi beeld van de persoon achter de boeken’, zegt ze. ‘Astrid Lindgren was niet alleen de gezellige oude dame die wij ons herinneren van haar latere jaren. Ze was ook een vooruitstrevende, rebelse en sterke vrouw.’ (Boekblad)

De geschiedenis van Pippi Langkous begon in de winter van 1941, toen Karin, zeven jaar oud, met longontsteking in bed lag en haar moeder vroeg een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous, een naam die ze op dat moment bedacht. Lindgren begon te vertellen…

Pippi Langkous werd het begin van een nieuw tijdperk in de kinderboekenwereld. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden.

Talloze bekroningen kreeg ze voor haar werk, waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur.
In 2002 werd er een internationale kinderboekenprijs naar haar genoemd: de Astrid Lindgren memorial Award, de grootste prijs in de kinderboekenwereld.

Het levensverhaal van Astrid Lindgren, Deze dag, een leven is geschreven door Jens Andersen. Voor het schrijven van dit boek maakt hij gebruik van het onlangs opengestelde Astrid Lindgren-archief in de Zweedse Koninklijke Bibliotheek. Niet alleen daar kwam veel nieuw materiaal uit naar boven, Jens kreeg ook ook inzage in privé-correspondentie, dagboeken en fotoalbums en werkte nauw samen met Astrids dochter, Karin Nyman. Hun gezamenlijke doel: een waarheidsgetrouwe biografie brengen. Daarmee is het ook een onthullende biografie geworden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.