Idwer de la Parra krijgt voor poëziebundel Grond de Van der Hoogt-prijs 2017

Next Post
Previous Post

20 maart 2017 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2017 toegekend aan Idwer de la Parra voor zijn poëziebundel Grond (2016).

o.a. te koop bij bol.com >>

Deze in 1925 ingestelde prijs is een aanmoedigingsprijs die ieder jaar wordt uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

De nu bekroonde poëziebundel Grond (De Bezige Bij) verscheen in 2016. De prijs bestaat uit een ‘penning’ en 7.500 euro.

De Commissie van voordracht bestond uit Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Lieke Marsman, Gerard Raat en Yves T’Sjoen. Uit het rapport van de Commissie:

‘Het verrassende en opmerkelijke aan de bundel Grond is dat de natuur niet louter als een lyrische inspiratiebron wordt beschouwd. De dichter heeft beslist ook oog voor de harde en zelfs meedogenloze aspecten van de natuur. Zijn poëzie ontstijgt de zoetheid die vaak met de natuur wordt geassocieerd. Dat is zonder meer uniek en geeft aan de band tussen natuur en poëzie een nieuwe dimensie. In dat opzicht kan Grond school maken.’

Idwer de la Parra (1977) publiceerde in Revisor en won in 2015 de Vondel CS-poëzieprijs met zijn gedicht ‘Kom terug’. Hij studeerde aan de kunstacademie en aan de toneelschool en is werkzaam als kruidenteler en tuinman. Grond is zijn debuut.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kent jaarlijks enkele prijzen toe (zie overzicht). De prijzen worden uitgereikt tijdens een Laureatenmiddag op 23 september 2017 in het Academiegebouw te Leiden.

  • Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs | site | wikipedia | berichten
    aanmoedigingsprijs voor beginnende auteurs (MdNL)

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.