Henriette Roland Holst-prijs 2017 voor Alfred Birney met ‘De tolk van Java’

Next Post
Previous Post

20 maart 2017 | De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft in haar laatste bestuursvergadering de Henriette Roland Holst-prijs 2017 toegekend aan Alfred Birney voor zijn roman De tolk van Java.

o.a. te koop bij bol.com in div. uitvoeringen >>

Deze in 1957 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs voor een in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven werk van proza, poëzie of toneel dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau’. Hij wordt sinds 1984 eens in de drie jaar uitgereikt. Het bekroonde werk moet voor het eerst in druk verschenen in de zes jaar, voorafgaande aan het jaar waarin de prijs wordt verleend.

Het boek De tolk van Java van Alfred Birney verscheen in 2016 bij uitgeverij De Geus. De prijs bestaat uit een oorkonde en 3.000 euro.

De Commissie van voordracht bestond uit Kevin Absillis, Arjen Fortuin en Saskia Pieterse.

De tolk van Java is zonder discussie een grensverleggend boek, dat literair niveau aan sociale bewogenheid paart. Toch is het bovenal een langgerekte demonstratie van de verbluffende vermogens van vertelkracht: de roman heelt, ontwricht, vernieuwt en ontroert.’ … Van de allereerste, meer dan anderhalve pagina voortrazende openingszin sleept De tolk van Java de lezer mee in een kolkende stroom van getuigenissen, herinneringen, commentaren en commentaar op commentaren. Naar adem happen kan slechts tussen de taferelen door die afwisselend verbijstering, ontroering en verontwaardiging opwekken.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kent jaarlijks enkele prijzen toe (zie overzicht). De prijs wordt uitgereikt tijdens een Laureatenmiddag op 23 september 2017 in het Academiegebouw te Leiden.

  • Henriette Roland Holst-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een in het Nederlands geschreven werk dat zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau (mdnl, driejaarlijks)

De tolk van Java van Alfred Birney won ook de Libris Literatuurprijs 2017

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.