Het geheim van Kluitman – 150 jaar geschiedenis van een uitgeverij 1864-2014

Next Post
Previous Post

croes-kluitman-2014Marnix Croes, Berry Dongelmans
Het geheim van Kluitman
150 jaar geschiedenis van een uitgeverij 1864-2014

Uitgeverij Kluitman Alkmaar BV, mei 2014
Hardcover, illustr., 360 pagina’s
ISBN 9789020631500, verkoopprijs € 39,95
[o.a. te koop bij bol.com]

Wie kent ze niet, de kinderboekhelden: Paddeltje, Kruimeltje, Pietje Bell, Dik Trom, Swiebertje, Sietse en Hylke van de Kameleon en Snelle Jelle. Allemaal komen ze uit de stal van Kluitman, de uitgeverij die Pieter Kluitman begon op 20 april 1864 in Alkmaar. Uitgeverij Kluitman is een van de oudste, zelfstandige uitgeverijen van kinderboeken in Nederland.

Kluitman-boeken, wie is er niet mee opgegroeid!

Het jubileumboek Het geheim van Kluitman vertelt het verhaal van de groei van Pieters onderneming, welke rol de familie Kluitman hierin heeft gespeeld en hoe het uitgavebeleid zich in de loop van anderhalve eeuw heeft ontwikkeld.
Leesplezier heeft altijd voorop gestaan bij de opeenvolgende generaties Kluitman. Het maken van leeskilometers werd met name gestimuleerd door het uitgeven van boeken in series. Tijdens haar bestaan zijn er bij Kluitman series uitgegeven die onlosmakelijk deel zijn gaan uitmaken van het Nederlands cultureel erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de series over Dik Trom, Pietje Bell, Swiebertje en de Kameleon, en in latere jaren onder andere Kippenvel, Koen Kampioen, bobbi, en Heksje Lilly.

Het jubileumboek geeft een overzicht van deze rijke uitgeefgeschiedenis en de auteurs en illustratoren die hier hun grote bijdragen aan hebben geleverd.

Jubileum

Op het jubileumprogramma staat onder meer een symposium over 150 jaar Kluitman in de Koninklijke Bibliotheek op 9 mei 2014. Tijdens het symposium is ook de boekpresentatie van het jubileumboek ‘Het geheim van Kluitman’.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.