Expositie ‘a long the krommerun’ met zeldzame objecten van James Joyce

Next Post
Previous Post

james-joyce-utrecht-2014

Expositie ‘a long the krommerun’ over de wereldberoemde schrijver in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Utrecht

Van 24 april tot 20 juni 2014 is onder de titel ‘a long the krommerun’ een expositie gewijd aan de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941). De overzichtstentoonstelling in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek werpt met biografische en literaire objecten een bijzonder licht op de schrijver en persoon Joyce.

Het is voor het eerst dat topstukken uit Joyce’ nalatenschap, die wordt beheerd in Zürich, in ons land te zien zijn. De expositie bevat onder meer zeer waardevolle eerste drukken, handschriften, tekeningen, foto’s en persoonlijke eigendommen van Joyce, waaronder zijn befaamde wandelstok.

Naast de stukken uit Joyce’ nalatenschap bevat de tentoonstelling ook curiosa zoals de eerste Nederlandse vertalingen van zijn werk, een mangabewerking van Ulysses, een potje ‘Plumtree’s potted meat’ en een uniek fotoalbum van de Ulysses-reis die Toon Tellegen maakte in 1966.

Opening – De expositie ‘a long the krommerun’, naar een citaat uit Finnegans Wake, wordt op donderdag 24 april officieel geopend met een lezing door Onno Kosters.

Congres – Onno Kosters is mede-organisator van het gelijknamige prestigieuze James Joyce-congres dat in juni neerstrijkt in Utrecht, de stad waar de Kromme Rijn naartoe leidt.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.