Het geboortedorp van de broers Werkman – Leens omstreeks 1890

Next Post
Previous Post

werkman-leens-2015Het geboortedorp van de broers Werkman
Leens omstreeks 1890

Uitgeverij Vliedorp, april 2015
softcover, 48 pagina’s, oplage 250 ex.
ISBN 9789460480348, verkoopprijs € 10,00
te bestellen bij de uitgever

Het jaar 2015 is uitgeroepen tot Werkmanjaar, ter nagedachtenis aan zijn dood nu 70 jaar geleden. Drukker-kunstenaar Hendrik Werkman werd aan het eind van de negentiende eeuw in het Groningse dorp Leens geboren.

werkman-leens-pagDe kleinschalige uitgeverij Vliedorp van Dick Ronner heeft een boekje gemaakt dat een beeld geeft van dit Groningse dorp in de tijd dat Hendrik, zijn ouders en beide broers er woonden.

Speciaal aan deze uitgave zijn een tekst van jongste broer Tinus en twee foto’s, die door Hendrik gemaakt werden, die niet eerder zijn gepubliceerd. Ook werd een aantal anekdotes afkomstig van streekgenoten over die tijd opgenomen.
Een twintigtal gebouwen wordt kort beschreven: het geboortehuis van de jongens, de kerk en de school maar ook de panden van de bakker en de slager, de tuinder, de smid en de barbier. Van deze gebouwen worden oude foto’s getoond.

Het binnenwerk werd in offset gedrukt en het omslag werd door Triona Pers te Houwerzijl met de hand vervaardigd met gebruikmaking van zetmateriaal, houten en loden letters, de techniek die door Hendrik Werkman werd beoefend.

werkman-leens-omslag

de vier drukgangen van het omslag

tentoonstelling

Op 10 april 1945 werd H. N. Werkman door de Duitsers gefusilleerd in Bakkeveen. De drukker en beeldend kunstenaar Werkman was toen 62 jaar oud. Werkman werd in 1882 in Leens geboren. De eerste 10 jaar van zijn leven bracht hij er door. Na het overlijden van zijn vader, verhuist het gezin naar de stad Groningen. Uit de brieven die Werkman aan het eind van zijn leven schreef, blijkt zijn Noord-Groningse jeugd een onuitwisbare indruk op hem te hebben gemaakt.

Enkele van zijn brieven en andere memorabilia uit zijn jeugd zullen te zien zijn op een tentoonstelling op Landgoed Borg Verhildersum.

Tijdens de opening van deze tentoonstelling op 2 april ontving Martin Werkman uit handen van Dick Ronner het eerste exemplaar van het boek.

  • zie ook de website Werkman 2015 voor alle activiteiten in het gedenkjaar
Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.