‘De omslag’ – biografisch stripverhaal van Barbara Stok over H.N. Werkman
• Barbara Stok
De omslag
H.N. Werkman wordt kunstenaar
Singel Uitgeverijen, april 2015
Hardcover, 17 x 13 cm, 64 pagina’s
ISBN 9789038800370, verkoopprijs € 12,50
[bestel]
—
Zeventig jaar geleden, op 10 april 1945, kort voor de bevrijding van Groningen, wordt Hendrik Werkman met negen anderen in Bakkeveen geëxecuteerd door de Duitse bezetter.
In 1908 vestigt Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) zich als zelfstandig drukker in de stad Groningen. Begin jaren twintig, nadat zijn bedrijf bijna failliet gaat, ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalenten. Op de zolder van zijn pakhuis maakt hij met zet- en drukmateriaal kleurige prenten. Zijn ‘druksels’ werden wereldberoemd.
In De omslag vertelt stripmaker Barbara Stok over een cruciale periode in het leven van Hendrik Werkman: zijn overstap van zakenman naar kunstenaar. Het is begin jaren twintig. Werkman heeft een grote drukkerij met twintig man personeel. De zaak heeft financiële problemen. Een faillissement is niet meer af te wenden. Maar deze tegenslag wordt onverwacht Werkmans artistieke bevrijding, en het begin van een prachtig oeuvre.
In haar unieke beeldtaal vertelt Barbara Stok het universele verhaal van economische crisis, grote tegenslag en onverwacht geluk.
Barbara Stok (1970) is stripmaker. In 2009 ontving ze de Stripschapprijs voor haar hele oeuvre en riep de Volkskrant haar uit tot een van Nederlands vijf beste striptekenaars. Haar boek Vincent, over Vincent van Gogh, is de meest vertaalde beeldroman van ons land.
Werkmanjaar 2015 – In het herdenkingsjaar van de 70e sterfdag van Hendrik Werkman worden tal van activiteiten georganiseerd zie het programma. Een van de hoogtepunt is de tentoonstelling die vanaf 10 april te zien is in het Groninger Museum.
Anneke de Vries, e.a.
Werkman – leven & werk
WBOOKS, 2014
uitgave bij de tentoonstelling in het Groninger Museum
lees meer
—
Geef een antwoord