Verborgen boeken – Em. Querido’s Uitgeverij tijdens en na de bezetting

Next Post
Previous Post

toorn-querido-2015Willem van Toorn, Arjen Fortuin, Hugo van Doornum
Verborgen boeken
Em. Querido’s Uitgeverij tijdens en na de bezetting

Uitgeverij Querido, april 2015
gebonden met stofomslag, illustr., 140 pagina’s
ISBN 9789021458083, verkoopprijs € 18,99

 B E S T E L 

Uitgeverij Querido bestaat in 2015 honderd jaar.

Emanuel Querido (1871-1943) vestigde zich in 1898 als boekhandelaar in Amsterdam en in 1915 begon hij op de Keizersgracht onder de naam Em. Querido`s Uitgevers-MIJ N.V. een uitgeversbedrijf.

‘Verborgen boeken’ beschrijft de geschiedenis van de uitgeverij tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Emanuel Querido, die in 1943 in Sobibor werd omgebracht, had zich meteen na de Duitse inval moeten terugtrekken uit zijn uitgeverij. Onder de niet-joodse medewerkers die het bedrijf voortzetten, was Geert van Oorschot, die als vertegenwoordiger en bedrijfsleider bij Querido werkte. Verborgen boeken werpt een verrassend, en soms zelfs schokkend, nieuw licht op wat er tijdens en kort na de oorlog met Emanuel Querido’s erfenis gebeurde.

Willem van Toorn beschrijft de geschiedenis van Querido Verlag, waar Duits-joodse schrijvers vanaf de jaren dertig hun werk konden publiceren. Arjen Fortuin belicht de rol van Geert van Oorschot als zaakwaarnemer in oorlogstijd. En Hugo van Doornum schetst de jaren na de bezetting, toen Querido s rechterhand Alice van Nahuys onverwacht de leiding nam.Willem van Toorn (1935) is schrijver en dichter en hij werkt aan een biografie van Emanuel Querido.

Boekpresentatie – Op 29 april 2015 zal ‘Verborgen boeken’ worden gepresenteerd in Spui25, waarbij de drie schrijvers een toelichting zullen geven.

– Willem van Toorn (1935) is schrijver en dichter. Hij schreef een biografie van Emanuel Querido die deze zomer zal verschijnen.
– Arjen Fortuin (1971) is criticus, redacteur en columnist van NRC Handelsblad en hij werkt aan een biografie van Geert van Oorschot.
– Hugo van Doornum (1991) studeert als historicus aan de UvA af op de geschiedenis van uitgeverij Querido.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.