Herdruk van de biografie van Marcel Proust, door Ghislain de Diesbach

Next Post
Previous Post

diesbach-proust-2013Ghislain de Diesbach
Proust (herdruk)

Uitgeverij De Bezige Bij, 2014 (verwacht)
Paperback, 738 pagina’s
ISBN 9789023427612, verkoopprijs € 25,00

[o.a. te koop bij bol.com]

Deze biografie van Ghislain de Diesbach werd in Frankrijk gepubliceerd in 1991. De Nederlandse vertaling verscheen in 1996, gebonden en als paperback. De Bezige Bij brengt nu een herdruk uit van de softcover versie.

Een snob, een leugenaar, een ingebeelde zieke, maar ook een genie, een groot schrijver, een meedogenloos observator en een fabuleus causeur: in Proust geeft Ghislain de Diesbach een scherp beeld van Marcel Proust en schetst hij een fascinerend portret van de tijd en wereld waarin Proust leefde. Deze biografie, die zelf de meeslepende toon, de humor en de stijl van een roman heeft, vertelt smeuïg over de Parijse salons en de mensen die van invloed zijn geweest op Prousts leven en gevoelens. Met de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd heeft Proust zijn eigen legende geschapen. Diesbach ontrafelde die legende en schreef het geslaagde verhaal van een mislukt leven.

Ghislain de Diesbach heeft met zijn verschillende biografieën een grote naam opgebouwd in Frankrijk. Daarnaast schreef hij essays en drie romans. Zijn werk werd vele malen bekroond. Voor Proust ontving hij de Prix Printemps de la Biographie 1992.

… De boeiende, vlot geschreven biografie is strikt chronologisch en is door de vele subtitels ook een handig naslagwerk geworden voor de vele facetten van het genie van Proust, al blijft het grondige onderzoek natuurlijk hoogstens de achterkant van het meesterlijke borduurwerk.
(uit Biblion recensie, Matthieu Kockelkoren)

De eerdere uitgaven:

>> 100 jaar geleden, op 13 november 1913, kwam ‘A la recherche du temps perdu’ uit. Lees meer in een artikel van Lucas Vanclooster bij Cobra.be (13 november 2013).

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.