Herdenking 50e sterfdag Simon Vestdijk

Next Post
Previous Post

Op 23 maart 1971 overleed Simon Vestdijk. Daarom het hele jaar 2021 aandacht voor het leven en werk van de schrijver van 52 romans en 3.000 gedichten.

Hieronder signaleren we relevante activiteiten en publicaties.

 Symposium 

Op 13 november 2021 wordt er een symposium gewijd aan betekenis van Simon Vestdijk. Deze bijenkomst zal plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

(in afwachting van nadere informatie)

 festival – 19/20 juni 2021
Literair Festival Vestdijk – Harlingen

Vanwege de 50ste sterfdag van Simon Vestdijk vindt op 19 en 20 juni 2021 in Harlingen voor de eerste maal het Literair Festival Vestdijk plaats met lezingen, muziek, eten en drinken. 

 programma – 28 maart 2021
online : een middag over Vestdijk

Op 23 maart 1971 overleed Simon Vestdijk, een van onze grootste schrijvers. Een mooie gelegenheid om hem in Zaal 2 van Theater aan het Spui een eerbetoon te brengen. Wat is zijn invloed en belang nu? Telt hij nog mee in de huidige letteren?

Zondagmiddag 28 maart buigt het puikje van de Nederlandse letteren en literatuurwetenschap zich over deze vragen. Schrijvers Alfred Birney, Peter Buwalda en Marja Pruis vertellen over hun relatie met Vestdijk. Prof dr. Jacqueline Bel over zijn belang nu voor de literatuur. Dick Vestdijk brengt gedichten van zijn vader ten gehore en leden van Het Residentie Orkest spelen échte Vestdijk muziek. Het geheel wordt gepresenteerd door Kees ’t Hart.

 Kranslegging – 23 maart 2021

Op 23 maart heeft een delegatie van het bestuur van de Vestdijkkring een krans gelegd op het graf van Vestdijk.

Simon Vestdijk is begraven in Den Haag op begraafplaats Nieuw Eykenduynen.

 Vestdijkquiz 

Op de site van het online tijdschrift Neerlandistiek levert Roland de Bonth een bijdrage aan dit Vestdijkjaar in de vorm van een Vestdijkquiz. Die bestaat uit 30 vragen over uiteenlopende onderwerpen die met leven en werk van Simon Vestdijk te maken hebben.

Stuur je antwoorden uiterlijk 23 maart – Vestdijks 50e sterfdag – op naar r.de.bonth@hotmail.com Wie het hoogste aantal punten heeft behaald, wint naast de eeuwige roem een Parker-pen om net als Simon Vestdijk veel te kunnen schrijven.

>>> Naar de VESTDIJKQUIZ

  • Het spel is uit, de winnaar is bekend en u wilt graag de antwoorden op de (soms best moeilijke) vtagen weten.
    Deze zijn hier te vinden.

 herinneringsbord 
bij woning in Doorn

De voormalige woning van de Nederlandse schrijver en dichter Simon Vestdijk aan de Torenlaan in Doorn krijgt een herinneringsbord. De plaquette, een initiatief van de Vestdijkkring, wordt onthuld op dinsdag 23 maart, de vijftigste sterfdag van Vestdijk. [art. AD, 05-01-2021]

In 1950 kocht Vestdijk het vrijstaande huis aan de Torenlaan. Daar bleef hij tot aan zijn overlijden in 1971 met zijn vrouw Mieke wonen. Het huis kwam in 2016 in de verkoop en er werden toen vergeefse pogingen ondernomen het huis te behouden als Schrijvershuis.

 

 Vestdijkkroniek 

De Vestdijkkroniek is een tweemaal per jaar verschijnende uitgave van de Vestdijkkring

Op 5 maart verscheen een speciale uitgave van de Vestdijkkroniek, nummer 137, een 100 pagina’s  tellend herdenkingsnummer, geheel in het teken van de 50ste sterfdag van Simon Vestdijk.
Meer over deze uitgave bij de Vestdijkkring

Vestdijk-postzegelsTer gelegenheid van de 50e sterfdag van Simon Vestdijk zijn twee bijzondere postzegels uitgegeven door de Vestdijkkring. Het ontwerp is van Harald Slaterus. De portretten zijn van Karel Kindermans (L) en Ko van de Ree (R).

De postzegels zijn te bestellen bij de Vestdijkkring.

 Verba van Vestdijk 
gelegenheidswoordenboekje

Om Vestdijks vijftigste sterfdag te gedenken heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal een online gelegenheidswoordenboekje gemaakt: Verba van Vestdijk
De hierin gepresenteerde werkwoorden eindigen alle op -eren.. Na elk trefwoord volgt de omschrijving van het werkwoord in de betekenis die Vestdijk heeft gebruikt én het bijbehorende citaat uit het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT).

 Expositie 

In de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is een kleine expositie te zien in een drietal vitrines met aandacht voor de herdenking van de 50ste sterfdag van Vestdijk.
De expo is het gehele jaar 2021 te zien op de 2de verdieping aan de Oosterdokskade 143, Amsterdam.

 Boek 

Een uitvoerige en hoogstpersoonlijke briefwisseling over Simon Vestdijk. Hun beider inspiratie, held, leidsman en voorbeeld.

Kees ‘t Hart, Maarten ’t Hart – De toetssteen ; Brieven over Vestdijk – Nijgh & Van Ditmar, VERWACHT 23 maart 2021
lees meer | kijk bij bol.com

 Boek 
Simon Vestdijk – Een Alpenroman

In 1961 schreef Vestdijk ‘Een Alpenroman’, over de liefde tussen de twee vrouwen. Uitgeverij kleine Uil brengt nu een herdruk van dit boek in een reeks klassiekers uit de lhbt-literatuur.

bekijk bij | uitgever | bol.com |

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.