De winnaars van het Beste Groninger Boek 2021

Next Post
Previous Post


12 maart 2021 | De winnaars van het Beste Groninger Boek zijn bekend. In de categorie non-fictie was dat Emiel Hakkenes met Gas en in de categorie fictie de roman De Tussenzus van Vincent Kortmann.

• Emiel Hakkenes
Gas
Het verhaal van een Nederlandse bodemschat
Thomas Rap, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>


Gas van Emiel HakkenesDe ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij.

“Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar.” (jury)

 

• Vincent Kortmann
De tussenzus
Atlas Contact, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>

De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet.De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn.

“Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.” (jury)

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD.

  • Beste Groninger Boek | site | wikipedia | berichten
    voor boeken die zich afspelen in / handelen over Groningen en/of geschreven zijn door een in Groningen woonachtige auteur
Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.