150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches

Next Post
Previous Post

Dit monumentale boek bevat alle belangrijke, mooie, interessante en bijzondere spoorwegaffiches die er in Nederland zijn verschenen, met ontwerpen van onder meer H.P. Berlage, Willy Sluiter, A.M. Cassandre en Anthon Beeke.

• Arjan den Boer
150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches
THOTH, maart 2021
9789068688306, hardcover,
groot formaat 35×25 cm.
304 pagina’s, € 59,50
(na 3 maanden € 79,50)

<< o.a. te koop via bol.com >>

Eind 19e eeuw verschenen de eerste geïllustreerde spoorwegaffiches op stations en in reisbureaus. Ze brachten reisbestemmingen, treinen of passagiers in beeld. Spoorwegaffiches van de afgelopen anderhalve eeuw laten niet alleen de geschiedenis zien van het reizen per spoor, maar ook de evolutie van ontwerpstijlen met ruim honderd verschillende ontwerpers.

Arjan den Boer presenteert in deze video zijn boek ‘150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches’.

De eerste spoorwegaffiches waren voor boottreinen in aansluiting op veerdiensten met Engeland. Andere vroege affiches waren bedoeld om buitenlandse toeristen per trein naar ‘Holland’ te lokken. Pas later werden affiches ook gebruikt voor de promotie van binnenlands verkeer.>> bekijk hier meer pagina’s uit het boek

De verschillende maatschappijen gingen vanaf 1917 samenwerken als Nederlandsche Spoorwegen (NS). Tijdens de economische crisis in de jaren dertig liet de NS affiches maken voor speciale (korting)kaartjes en met slogans als ‘Veilig Vlug Voordelig’. Vanaf 1945 lag de nadruk eerst op oorlogsherstel (‘De Pullman rijdt weer’). Toen de welvaart groeide, reageerde de NS op de concurrentie van de auto(bus) met vakantie- en autoslaaptreinen, terwijl de Trans Europ Express (vanuit Nederland geïnitieerd en gepromoot) de strijd aanging met zakenvluchten. Latere NS-reclames richtten zich op specifieke doelgroepen als senioren en jongeren (Tienertour, Interrail). Rond de eeuwwisseling kwamen de hogesnelheidstreinen in beeld.

 

Arjan den Boer (1972) studeerde Algemene Letteren (specialisaties kunstgeschiedenis en cultuureducatie) aan de Universiteit Utrecht. Hij is publicist op het gebied van geschiedenis, monumenten, architectuur, spoorwegen en affiches. Sinds ruim tien jaar is Den Boer verzamelaar van originele spoorwegaffiches, waarvan hij een collectie van honderden exemplaren heeft opgebouwd.

Tentoonstelling – In het Spoorwegmuseum Utrecht zou de tentoonstelling ‘Spoor van verbeelding’ tegelijk met de verschijning van het boek worden geopend, maar de startdatum is in verband met de huidige corona-maatregelen nog niet bekend.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.