Hebban Debuutprijs 2019 voor Thomas Rueb met zijn boek Laura H.

Next Post
Previous Post

15 september 2019 | Journalist Thomas Rueb heeft de Hebban Debuutprijs 2019 gewonnen met zijn boek Laura H. over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Eerder dit jaar won Rueb met Laura H. ook al de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.

Thomas Rueb
Laura H. – Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
Das Mag, 2018
o.a. verkrijgbaar bij bol.com >>

Rueb schotelt de lezer een spannend verhaal voor, maar verruimt tevens het blikveld van de lezer over het onderwerp Syriëgangers en terugkeerders. Daarmee voldoet Rueb volgens de jury aan een van de mooiste uitwerkingen van literatuur. De jury vindt Laura H. een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp. (jury)

De Hebban Debuutprijs begon als een aanmoedigingsprijs voor schrijvers van thrillers, maar voor editie 2019 maakten boeken uit verschillende genres – Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning en feelgood – kans op de debuutprijs.

De shortlist bestond naast het winnende boek uit
Lam van Hannelore Bedert (uitgeverij Angèle),
Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel (Blossom Books),
De witte kamer van Samantha Stroombergen (Boekerij) en
Doet sneeuw pijn van Carolien Spaans (Lebowski).

Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde de shortlist.

De eindjury van de Hebban Debuutprijs bestaat traditiegetrouw uit Hebban-redacteuren en boekverkopers. Naast juryvoorzitter Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers in Utrecht), bestond de jury uit redacteuren Lindy de Jong, Debbie van der Zande, Anouk van der Zee, Martijn Lindeboom en Soraya Vink en boekverkopers Nadine Mussert (boekverkoper van het jaar 2018, Boekhandel Van der Meer in Noordwijk), Annelies Harzing (boekverkoper van het jaar 2019, De Kinderboekentuin in Breda), Pauline Goedemans (Boekhandel Grimbergen in Lisse), Gerben de Bruijn (Boekhandel Post Scriptum in Schiedam) en Anthoni Fierloos (Boekhandel Paard van Troje in Goes).

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 de De Tegel-publieksprijs — de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek. Zijn boek Laura H. won de Brusseprijs 2019 en werd getipt door het boekenpanel van DWDD.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.