Haagse Kunstkring – Biografieën onder de loep

Next Post
Previous Post

 

Vrijdagavond 9 februari 2018 wordt in de Haagse Kunstkring voor de vierde keer gedebatteerd over biografieën. De historici Henk Nellen en Luc Panhuysen komen dan vertellen over de making of van hun biografieën over Hugo de Groot respectievelijk de gebroeders De Witt.

Deze avond gaat het expliciet over het schrijven van biografieën over historische figuren en over de manier waarop biografen ervan omgaan of om zouden moeten gaan met het beschikbare bronnenmateriaal.

Dit is al de vierde avond in de vijfdelige serie Biografieën onder de loep. Vijf avonden in de Haagse Kunstkring. Er spreken steeds twee gerenommeerde auteurs over een biografie van hun hand om daarover vervolgens met het publiek te debatteren.

Het boek Hugo de Groot Een leven in strijd om de vrede 1583-1645 vertelt het levensverhaal van Nederlands bekendste rechtsgeleerde, die zo heftig botste met stadhouder Maurits dat hij werd opgesloten in slot Loevestein waar hij per boekenkist uit ontsnapte. De auteur Henk Nellen kon voor deze biografie gebruik maken van een onafzienbare hoeveelheid studies en duizenden brieven van ´Grotius´ zelf die verspreid zijn over bijna 100 archieven wereldwijd.

Het andere boek dat aan de orde komt is De ware vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt. Het is niet alleen een dubbelportret van deze bevlogen staatslieden uit het hoogtepunt van de Gouden Eeuw die in 1672 zo wreed aan hun eind kwamen. Historicus Panhuysen laat ook zien hoezeer hun republikeinse idealen botsten met de realiteit. Hij gebruikte voor zijn boek veel bronnenmateriaal dat nooit eerder gebruikt is

Vrijdag 9 februari 2018 – 20.00 u; reservereninfo@haagsekunstkring.nl of tel. 070-3647585. Toegang: € 12,00; leden Haagse Kunstkring, Ooievaarspas en CJP 6,00.
Adres Denneweg 64, Den Haag

De vijfde en laatste aflevering van deze lezingencyclus is op vrijdag 16 maart, met Elly Kamp biografe van het echtpaar Bordewijk en met biograaf Jan Bervoets die het leven van tekenaar en schrijver Alexander Ver Huell beschreef (1822-1897).

> genoemde boeken zijn o.a. te koop bij bol.com

 . 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.